Haugesund ølfestival 2013

1011310_296392773830794_736976188_nDa er det allerede gått et par uker siden Haugesunds første ølfestival gikk av stabelen og det er vel på tide med en oppsummering fra min side.
På festivalen stilte Aass bryggeri fra Drammen, Balder brygg fra Leikanger, Lervig aktiebryggeri fra Stavanger og Nøgne Ø fra Grimstad. I tillegg var importørene Strag og Brewery International Norge representert og det var også BryggSelv fra Stavanger. Aass og lervig er vel godt kjent for de fleste i distriktet og Nøgne Ø kan vel sees på som et foregangsbryggeri når det gjelder skikkelig øl i Norge.

Fredag.

Lervigs stand under ølfestivalen
Lervigs stand under ølfestivalen

På fredagen meldte meg som frivillig og var så heldig at jeg fikk stå på standen til Lervig aktiebryggeri. Det var ikke det store trøkket de første timene men de oppmøtte var vel av de mer øl-interesserte og en hadde derfor god tid til å slå av en prat og diskutere godt øl. For min del ble det også en mulighet til å ta en runde og prate litt med de andre utstillerne.
Etter at Jo fra Lervig hadde hatt kveldens ølsmaking økte det godt på med folk og etter hvert ble det en god del å gjøre. Mange hadde fått med seg at det var siste sjanse til å få med seg “kaizer-ølet” Siste dans og etterspørselen etter dette var veldig stor. Også samarbeidsbrygget mellom Lervig og Mikkeller, Double Eye PA, fikk mye oppmerksomhet. Det som kanskje overasket meg mest var folks manglende vilje til

Siste dans
Siste dans

å prøve lettølet Johnny Low. I løpet av kvelden var det kun en person som prøvde denne…
Etter at kvelden var over og byscenen stengte serveringen fortsatte mange øltestingen på Jimmy Legs.

 

Lørdag.

Disse ølene ble smakt på...
Disse ølene ble smakt på…

På lørdagen var det på tide med ølsmaking for undertegnede. Selv om jeg etterhvert er godt kjent med ølet til Lervig, ble det allikevel en hyggelig og underholdende seanse. Stemningen til de som deltok var høy og det virket som alle gikk derifra med et stort smil om munnen. I løpet av kvelden ble det også tid til flere smaksprøver, men jeg hadde nok planlagt tiden litt dårlig og nådde derfor ikke over alt jeg ønsket å prøve, i tillegg til att en del gikk tomt i løpet av kvelden.
Så tilbake til noe av det nye jeg fikk tid til å smake på:
Lervig siste dans; Det mye omtalte “Kaizer-ølet” levde opp til forventningen for min del. en noe kraftigere utgave av Lucky Jack, tørhumlet med Cascade og Centennialhumle.
Nøgne Ø Mandarina; et av årets festivaløl fra Nøgne Ø. Laget med den nye tsjekkiske Mandarinahumlen. En veldig frisk og fyldig IPA som forhåpentligvis også ville komme i distribusjon utpå vinteren.
Nøgne Ø Wet hop ale; En fersk og fruktig American pale ale som er brygget med fersk Cascadehumle, ikke tørket som er vanlig.
Balder brygg porter; en relativ tørr og god porter.

Så hva synes utstillerne om festivalen? Vel, dette spørsmålet sendte jeg ut til de som var der og gjengir svarene fra Balder brygg og Aass i sin helhet her.

Balder brygg

“Balder Brygg fra Leikanger i Sogn, stilte på Haugesund ølfestival med fire av sineBalder-logo øltyper: Sognapils, Sognapils Extra, BPA (Bergen Pale Ale) og sin Porter – altså to lagertyper og to ales. Vi opplevde både stor interesse og meget positive tilbakemeldinger på våre utvalgte produkter. Det er oppmuntrende når mange av de nysgjerrige ølsmakerne kommer med kommentar som: «Vi har spart to bonger for å bruke på det ølet vi meiner er festivalens beste. Derfor står vi nå her hos Balder og vil ha mer».
Balder leverte i overkant av 600 tester til de nysgjerrige Haugesunderne og vi opplevde kun positive tilbakemeldinger. Sognapils Extra ble av veldig mange utpekt som favoritt blant Balder-øla. Dette spredde seg fort, så vi gikk faktisk tom for denne. Det var da bra at vi hadde god forsyning av den ordinære Sognapilsen. Som også fikk en meget god tilbakemelding. De fleste var nok overrasket over at et ordinært butikkøl kunne ha så god smak og fylde. BPA-en ble også meget populær. Vår Porter er lite søt og mange ga positiv tilbakemelding på det. Andre etterlyste meir sødme.
Balders intimservering ble for oss – og vi tror også for de fremmøtte – en meget positiv opplevelse. De samme fire øla ble testet og beskrevet og Balders historie ble fortalt. En fin anledning for profilering av et relativt nystartet bryggeri og en meget god opplevelse da det hele ble avrundet med trampeklapp fra de fremmøtte!
Alt i alt en meget positiv opplevelse. Balder lanserer på dette grunnlag sine øl i Haugesund i november måned 2013. I tillegg til de nevnte sortene kommer da også vår Julebukk. – på Vinmonopolet og på pub-er.
Balder Brygg blir garantert å finne på neste ølfestival i Haugesund!

Øystein Meland
Balder Brygg

Aass

“Haugesund har vel lenge vært kjent som en «ørken» for ølinteresAass-logo-NEBserte så det var et modig arrangement Johnny Legs og Byscenen satte i gang. Greit å ha dette på et utested og lokalene var store nok. En følte vel at festivalen var litt dårlig promotert på forhånd. Dette bør det gjøres noe med til neste år.
Folket lot vente på seg til nærmere 19:00 før de begynte å fylle opp lokalet fredag. Kanskje en ikke trenger å starte så tidlig neste gang? Evt ha et arrangement tidlig på ettermiddagen/ kvelden som trekker folk? Bra festival fra 19 og ut på fredagen.
Lørdagen startet festivalen kl. 12 noe som viste seg å være alt for tidlig. Greit trøkk midt på dagen og mot slutten av dagen.
Det var en rekke ølsmakinger i lukkede rom, dette bør begrenses neste gang så en ikke tømmer hele lokalet gang på gang. Å stå med tomt lokale kl. 18 på en festivalkveld ser ikke bra ut. Kortere ølsmakinger og evt tidligere på dagen kan være en ide.
Tilbakemeldingene fra publikum var veldig gode og vi har fått en rekke spørsmål om hvor de får kjøpt produktene våre. I tillegg var folk nysgjerrige på Aass Bryggeri.
Det tar nok tid å bygge opp en festival i en såpass liten by som Haugesund, men Aass Bryggeri blir gjerne med på dette neste år også.”

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..