Øltest; Frydenlund Pale ale og Hansa IPA

Hansa vs Frydenlund
Hansa vs Frydenlund

I Norge er det to store bryggerier som dominerer markedet.
Det største er Carlsberg eide Ringnes, som produserer ca. 140 mill. l. øl i året.
I tillegg til eget øl merket Ringnes, produserer de også blant annet Frydenlund, E. C. Dahls og Tou.
Det andre store er Hansa Borg. Hansa produserte 72 mill. l. øl og cider i 2012. Under Hansa finnes også Borg Bryggeri, Christianssands Bryggeri og Waldemars Mikrobryggeri. I fjor kjøpte de også 54,44% av Nøgne Ø.

Det meste av øl som selges i Norge er øl i skatteklasse D, altså øl mellom D: 3,75–4,75%. I 2013 var ble det i, følge bryggeri og drikkevareforeningen solg 233 mill. liter øl i Norge, 218 var i kl. D.
De siste årene har totalsalget flatet ut, mens interessen for sterkøl og øl fra mikrobryggerier har økt kraftig, som en kan se av vinmonopolets salgstall fra 2013.

Nå har også de to store prøvd seg på noe annet en bare pils. I fjor sommer kom Hansas IPA, og nå kommer Ringnes med Frydenlund Pale Ale.
Vår pale ale er laget for et relativt bredt publikum. Vi ser at flere øldrikkere også vil ha noe mer enn pils, samtidig som ikke alle er klare for å gå helt mot mikrobryggede øl.” sier Sigrid Strætkvern i Ringnes til Godt i glasset.
Vel, da tenkte jeg det på tide å prøve disse to ølene. En ting en bør ha i bakhode er at undertegnede neppe er i målgruppen for noen av disse to…

Frydenlund Pale Ale
Frydenlund Pale Ale

Først ut er Frydenlunds Pale Ale. (Vareprøve fra bryggeriet.)
Den har en fin rødlig kopperfarge og et overraskende luftig gyldent skum.
Det er en lett duft av sitrus, grapefrukt og blomster.
Smaken følger opp med sitrus, karamell og relativ lett bitterhet.
Den har ganske kort og lett bitterhet og tynn munnfølelse.

 

Hansa IPA
Hansa IPA

Så var det Hansa IPA.
Den er lysere enn den forrige og har greit hvitt skum.
Også her er det mye av det samme som går igjen i duften; sitrus og noe tropisk frukt.
Smaken er noe mer bitter, med hint av sitrus og tropisk frukt, og har noe mer sødme.
Bitterheten og fylden i ettersmaken er bare marginalt kraftigere en hos den forrige.
Relativ tynn og lettdrikkelig.

Nå er jeg som sagt neppe i gruppen som kommer til å kjøpe noe særlig av noen av disse ølene. Til det finnes det for mye annet godt øl fra norske bryggerier i hyllene F.eks. Haandbryggeriets Pale ale eller Lervigs Lucky Jack.
Diss to fra Ringnes Og Hansa blir for tynne og smakløse etter min smak, men for de som sverger til pils vil nok dette være et godt alternativ og et fint introduksjon til mer smaksrike øl.
Men hvis jeg skulle velge en av disse to? Da ville jeg trolig gjort motsatt av det jeg har sett en del andre har gjort og valgt Frydenlunds Pale Ale. Jeg synes denne er noe mer balansert enn IPAen til Hansa. Så til dere som sverger til pils; her er to ganske trygge og noe mer smakfulle alternativer!

5 kommentarer

  1. Av disse to ville jeg uten tvil brukt penger på Hansa IPA enn Frydenlund som jeg synes var direkte dårlig. Ikke at jeg prøver å sette Hansa i et godt lys, for jeg synes ikke deres øl er bra heller…

  2. Er egentlig litt uenig med deg at det vil være en introduksjon til mer smaksrikt øl. Hadde dette vært min første IPA eller pale ale hadde jeg mest sannsynlig aldri kommet til å bli like interessert for øl som jeg er idag.
    Er dog enig med deg at Frydenlunds pale ale var hakket bedre enn Hansa sin IPA. Selv om begge er langt ifra det jeg forbinder med Ipa og pale ale.

  3. For min del smakte Hansa bedre enn Frydenlund, som smakte alt for mye furu. Helte ut nesten en halvliter av den av nettopp den grunn, selv som noenlunde fattig student. Hvis man skal ha butikk-IPA, ville jeg heller gått for Nøgne Ø’s «Global Pale Ale», siden den var den som virkelig introduserte meg for forskjellige typer øl.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..