Ølskribentdag 2014

Sist fredag bar det avgårde til Grimstad.
Grunnen til dette var at det for en tid tilbake dukket opp en invitasjon til «ølskribentdag hos Nøgne Ø».
Et slik tilbud kan man selvsagt ikke si nei til, så det var bare å bestille seg hotellrom.
Etter en forferdelig lang biltur, som skyldtes at byhaugtunnelen på E39 var steng, og omkjøringen om Tananger gjorde at turen ble halvannen time lengre en planlagt, ankom jeg Grimstad sent på kvelden.
Turen gikk deretter til Apotekergaarden som var de første til å ta inn øl fra Nøgne Ø i Norge, så derfor måtte man jo ha litt lokalt øl. Endte opp med å ta «Aku Aku lemmongrass» og Mandarina IPA, førstnevnte var et nytt bekjentskap for meg, mens Mandarina IPA prøvde jeg første gang under Haugesund ølfestival i fjor.

Initiativtaker for dette arrangementet var markedsansvarlig i Nøgne Ø, Tom Young, tidligere kjent som ølbloggeren Kjempetorsken og redaktør i Ølportalen.

Lørdagen startet med oppmøte på bryggeriet hvor Tom Young og daglig leder Tore Nybø informerte om bryggeriet, dagens situasjon og tanker om fremtiden, og svarte på spørsmål fra de oppmøtte.
Etter dette bar det opp på «maltloftet» i bryggeriet hvor det var tid for dagens første smaksprøver! Og hvilke smaksprøver!

4 fine flasker..
4 fine flasker..

Her var det ikke mindre enn fire øl fra det smått legendariske bryggeriet Cantillon; Lou Pepe Kriek, Lou pepe Framboise, Fou’ Foune og Vigneronne…

Rimelig fersk Citra
Rimelig fersk Citra

Omvisningen fortsatte i selve bryggeriet, hvor det ble smakt på deres nye «lemmongrass», et skikkelig friskt øl tilsatt sitrongress, som blir tilgjengelig på polet 4. juli. Så ble det mer ferskt øl, veldig ferskt faktisk; «single hop Citra» rett fra tanken; nydelig og frisk.

I tillegg til å brygge øl er Nøgne Ø Europas første sake-bryggeri og vi ble fortalt om denne delen av deres sake-brygger Brock Bennet.

Så var tiden kommet for en liten utflukt. Vi ble fraktet med buss til havna i Grimstad og gikk ombord i M/ S Bibben som tok oss ut i Sørlandets idylliske skjærgård. Båten ankret opp og det ble servert reker og…? Jepp, øl. 😉 Nøgne Ø stilte med «Wit» og «Saison» til maten, og for de som ønsket å prøve var det også sake tilgjengelig. Som en dessert ble det servert «Infinium», en kraftig og god Belgisk ale fra Weihenstephaner og Samuel Adams.

Gustav Jørgensen
Gustav Jørgensen

Her fikk vi også dagens kulturelle innslag; Ibsens episke dikt «Terje Vigen» fremført med stor overbevisning og innlevelse av selveste Gustav Jørgensen.
Det ble også tid for Stian Krog til å informere om Bergen ølfestival og Tommy Holen Helland kunne fortelle om Bryggerifestivalen i Trondheim. Blant de inviterte var også Peter Vad Godtberg Jensen og Jakob Schytz fra den dansk video-ølboggen «The Master of Hoppets» som fortalte litt om deres arbeid.

Etter at båtturen var over bar det til bryggeriets ferdigvarelager. Også her ble det smaksprøver på ganske sjeldne varer. Fra et bortgjemt hjørnet av lageret var det funnet frem noen flasker med «Tyttebær» et samarbeid Nøgne Ø gjorde sammen med Mikkeller helt tilbake i 2007. Et syrlig og friskt øl med, ikke overraskende, tydelig preg av bær. I tillegg til informasjon fra bryggeriets egne ansatte ble det og så tid til et lite foredrag fra Gustav Jørgensen om Nøgne Øs betydning for utviklingen av norske håndverksbryggerier.
Deretter ble enda noen flere godbiter funnet frem; «Dark horizon 2. edition», en mektig og fyldig imperial stout på

Dark Horizon 2.ed.
Dark Horizon 2.ed.

16% som ble brygget i 2008, og må sies å holde seg godt for alderen. Det ble også funnet frem flere flasker med «Horizon Tokyo Black» nok en imperial stout på 16% og er et samarbeidsbrygg gjort sammen med Mikkeller og BrewDog.

Stemningen var nå blitt riktig så god, og nok en gang ble vi hentet av bussen som tok oss med til Grimstad og restauranten Apotekergaarden og en meget god hamburger. To tappekraner var avsatt til oss, med «porter» og «Pale ale».
Dette var avslutningen på det «offisielle» programmet, og etterpå dro noen på konsert med det lokale bandet «Johnny B» på Torskeholmen. Mange av de som var med denne helgen lå på hytte og i telt på Homborsund, noe som ble kjent som «Beer camp», men det får noen av de som var der fortelle mer om 😉

Dette var en fantastisk helg; lærerik og underholdende, sammen med en gjeng med virkelige dedikerte «øl-nerder». Det er sjelden man får muligheten til å møte så mange likesinnede på et sted, og det flotte sommerværet lagde en perfekt ramme rundt arrangementet. For å sitere Tommy Holen Helland «Vi er privilegerte som får være med på dette», noe jeg må si meg helt enig i.
Så jeg vil med dette rette en stor takk til det meget gjestfrie vertskapet, Tom Young og Tore Nybø, som sammen med de andre fra Nøgne Ø gjorde dette til en minnerik dag.
En stor takk også til de andre deltagerne; dere var en utrolig hyggelig og underholdende gjeng å være på øltur i sammen med. Så får vi håpe at stafettpinnen blir plukket opp av «noen» slik at dette kan bli en årlig tradisjon!!

Hele gjengen på båttur
Hele gjengen på båttur

 

2 kommentarer

  1. Dette var en helt fantastisk dag (helg) i Grimstad og jeg kan fortelle at det ble smakt mye godt øl på Beer Camp også. Som deg håper jeg også på at bryggeriet vi stemte frem tar stafettpinnen videre til neste år. Ps det var pale ale og ikke brown ale som befant seg på det ene tappetårnet i tillegg til ølskribent porter.

  2. […] Så var nok et år gått. 2014 har vært et spennende år for ølinteresserte her til lands. På festivalfronten har vi allerede de to store festivalene i Drammen og Bergen. I tillegg har det dukket opp en ny, stor festival her i vest, nemlig «What’s brewing» i Stavanger. Mange nye, mindre festivaler har også dukket opp over det ganske land; snart har alle byer og tettsteder sin egen ølfestival 🙂 I år var jeg heldig nok til å få besøke alle de tre store. (For å lese litt mer om hva jeg syntes om disse festivalene kan du trykke på følgende linker; Drammen, Bergen og Stavanger). 14. juni var jeg så heldig at jeg fikk delta på ølskribentdag i regi av Nøgne Ø. En dag med omvisning på bryggeriet og sosialt samvær med mange av Norges største «øl-nørder», en minneverdig helg som du kan lese mer om her. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..