Oppsummering; Bergen Ølfestival 2014

"A lot of good people"
«A lot of good people»

Da var Bergen ølfestival vell overstått og det er på tide med en liten oppsummering fra meg.
I løpet av de tre årene Bergen ølfestival (BØ) har eksistert, har den rukket å bli Norges største og viktigste ølfestival. I motsetning til «Haand ølfestival» og den kommende «What’s Brewing», har BØ kun norske bryggerier på sine lister.

Dette året hadde de fått ny lokalitet, nærmere bestemt i “Skostredet”. Jeg var ikke tilstede på fjorårets festival, men allerede første året var kapasiteten sprengt i “Bryggersmauet”
Tilsammen var 18 bryggerier tilstede, og selv om Haandbryggeriet og Baran måtte melde avbud, var det mer enn nok øl å velge i, totalt var det over 150 forskjellige øl å smake på, alt fra alkoholfritt til Berentsens «Steliger Divum» på imponerende 19%!

Tidlig fredag
Tidlig fredag

Men tilbake til arrangementet. Undertegnede ankom ganske tidlig på fredagen, noe som var lurt. Det var da fortsatt relativt lite folk og god plass. Dette ga en god  mulighet å slå av en prat med bryggere og folk fra de forskjellige bryggeriene, og å bli bedre kjent med bryggeriene og de forskjellige ølene, som for eksempel fremstillingen av Nøgne Øs «Dragonworth» eller hvorfor Grünerløkka brygghus’ «Kjell Pop double Hop» kalles nettopp dette 😉
Utover fredagen kom det stadig mer folk og på lørdagen var det «fult hus» fra portene åpnet til de stengte. Selv om BØ nå har et større område en de to foregående år, spørs det om ikke kapasiteten allerede er sprengt også her. Festplassen eller Koengen neste år ? 😉 I følge tall fra BT.no var 30’000 mennesker innom i løpet av helgen, 52’000 smaksprøver ble solgt og festivalen omsatte for 1,5 mill. Kr., opp 50% fra i fjor.

Fult lørdag
Fult lørdag

Den sosiale delen av en slik festival er viktig, her treffer man ølinteresserte folk fra hele landet. Det var i år en meget god variasjon av folket som var tilstede. Ølfestivaler er ikke lenger bare for skjeggete menn mellom 30 og 50. Man kunne se venninnegjenger på 18 år og representanter for den eldre garde; det er festlig å høre folk som har tredd over i pensjonistenes rekker stå å diskutere humlearomaer i forskjellige IPAer. Som jeg har nevnt tidligere er det alltid god stemning på slike festivaler og kun blide fjes å se, hos besøkende, folkene bak tappekranene og ikke minst blant de mange frivillige som gjorde en god jobb.

Gahr Smith-Gahrsen og Hugo Ivan Hatland
Gahr Smith-Gahrsen og Hugo Ivan Hatland

Dette året var det også lagt opp til andre, ølrelaterte aktiviteter.
Blant annet var det lansering av ølbøker, med eget øl-bokbad. I tillegg ble det holdt noen andre foredrag, det eneste jeg rakk var presentasjonen av Lindheim ølkompani, spennende å se folk som er villige til å satse utradisjonelt. Mat må jo til, derfor var det flere steder en kunne få en matbit inne på området, fra «Smak av kysten», «Haugen gardsmat» og «Bølgen & Moi».

Men det aller viktigste på en ølfestival er selvsagt øl. I år var det som sagt over 150 forskjellige å prøve, så det blir en beinhard prioritering på hvilke en skal smake på. Skal ikke nevne alle jeg prøvde her, men må jo trekke fram noen høydepunkter. En av fredagen positive overraskelser var vinneren av Ringnes’ hjemmebryggekonkurranse, «Polaris baltisk porter» (7%) brygget, i Ringnes’ målestokk, i et begrenset opplag på «bare 30 tusen liter». Har en flaske av denne stående, så det vil komme en test av denne senere.

Nøgne Ø Dragonwort
Nøgne Ø Dragonwort

«Dragonwort» fra Nøgne Ø bør også nevnes; en imperial stout på 14% som har blitt lagret på Armagnac-fat i 2 år og tappes fra cask. Årets festivaløl, «BØLL 2014» fra 7 fjell bør også trekkes frem; en meget god og fyldig kaffestout på 6,5%. Den aller beste ølen på fredagen ble til slutt Lervigs «Mosaic IPA» . Dette er deres «Galaxy IPA» tørrhumlet med Mosaichumle. Rett og slett nydelig!
Fra lørdagen var blant annet Schoukjellerens «Female of the species», en APA brygget me Nelson Sauvin humle og Voss bryggeris «Lysverket» to av de som utmerket seg, men favoritten ble Kinns
«Svartekunst». En mektig, fyldig og velbalansert imperial stout på 10,5%. Garantert en øl jeg kommer til å kjøpe mer av.

Svartekunst
Svartekunst

Kort oppsummert var dette en meget godt gjennomført festival. Mye hyggelige mennesker på begge sider av kranene, god stemning, god mat og selvfølgelig det viktigste; godt øl. Det er selvsagt alltids småting som kunne vært bedre, men i det store og det hele meget bra! Stor takk til Stian Krogh og alle andre som har arrangert denne festivalen; gleder meg allerede til neste år!

Øl fra 7 Fjell
Øl fra 7 Fjell
Reklame

6 kommentarer

  1. Halloen Jan Egil! Ser at du har fått smakt deg gjennom godbitene! For min del ble det lite smaking denne gangen. Ja, jeg ble sittende fast bak et bord med lite tid til å gjøre annet enn å prate med folk. Men det var hyggelig det også. Hyggelig å endelig hilse på deg også! Vi ses nok igjen på ølfestival om ikke så lenge. Keep up the good work!

  2. Det var trangt om plassen. Dere trenger større plass, og hjemmebryggerne vil gjerne se utstyr- og råvareleverandørene stille ut

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..