Juleøltest; Haandbryggeriet Bestefar (2016)

I mange år hadde jeg en klar favoritt blant juleøl: Haandbryggeriets «Bestefar». Den var en ubestridt ener i min bok. Jeg klarte flere år å sette et par stykker til side slik at jeg kunne se hvordan den utviklet seg over tid. Den var god og ble bare bedre. Frem til 2015. I denne årgangen ble det brukt feil type røykmalt, noe som ga den et alt for kraftig røykpreg. For første gang ble jeg skuffet over dette ølet.

Spenningen var derfor stor når jeg endelig skulle smake på årets utgave, som for første gang er tappet på 0,33 liters flasker. Designet ellers er uforandret, og etiketten har fortsatt bilde av Hans Langseth, nordmannen som hadde verdens lengste skjegg  (5,33 m.)
Ølen er veldig mørkt brunt på grensen til sort. Det har en fint mokkafarget skum som legger seg rimelig fort. Mulig den var litt i kaldeste laget når jeg tappet den i glasset.
Dufter behagelig av kaffe, mørk frukt, lær, litt vaniljeaktig og noe røyk, med vekt på noe. Haandbryggeriet har tydeligvis funnet tilbake til rett type/ mengde røykmalt.
Smaken følger opp med mye av det samme som finnes i duften. Her er det kaffe, mørk frukt, malt og noe karamell og sjokolade.
Ølet har en behagelig sødme og fylde. Bitterheten virker noe mer fremtredende enn det jeg kan huske fra tidligere, men det kan være jeg tar feil her. Alkoholen er god skjult, ingenting her vitner om at denne er på 9%
Så da er det bare å dra krakken bortåt glaset, fyre i peisen, dempe belysningen, sette «My romance» med Gene Ammons på anlegget og og skjenke «bestefar» i glasset. Drikk den i år, men gjem gjerne en flaske og to til neste julen 2017 eller 2018.

Heldigvis kan jeg i år si at dette ølet nå er tilbake på min favorittliste!

20161107_012940Fakta.
Bryggeri: Haandbryggeriet
Nasjonalitet: Norge
Type: Winter ale
Kosefaktor: 9%
Pris: 59,90 Kr.( 181,50 Kr./ l.)
Hvor: Vinmonopolet, uavhengig utvalg.

Øl nr.: 1035

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..