Hjemmebryggeren; Enok Bore, Garasjen mikrobryggeri

Garasjen Mikrobryggeri

Som vanlig, la oss begynne med en presentasjon; Hva og hvem er Garasjen mikrobryggeri?

-Garasjen Mikrobryggeri er et privateid hjemmebryggeri med tilholdssted på Bryne i

Øl fra Garasjen mikrobryggeri

Rogaland. Bryggeriet teller i dag 5 stk. Joar Eitrheim, Sven Watland, Anders Risa, Morten Undheim og undertegnede. Vi har holdt det gående siden 2012, og vi i skrivende stund er vi faktisk i gang med brygging av #100, som ble en DIPA. Har siden oppstarten brygget på Speidel 50 liter, men har i seinere år også kjøpt inn en Grainfather i tillegg. Vi brygger stort sett en gang i måneden, av og til oftere, av og til sjeldnere. Men det blir nok en 12-15 batcher i året på Speidelen, og typisk 10 på Grainfather.

Dere har allerede hatt flere festivaløl, senest på «Sur & Bitter», kan du fortelle litt om hvorfor dere har fått lage disse?

-Vi var så heldig og vinne fjorårets hjemmebrygger-konkurranse på Sur&Bitter med en klassisk West Coast-IPA. En del av premien her var å få brygge årets festivaløl. Vi gikk da for en skikkelig humlebombe i NEIPA-stilen, da det var nettopp denne stilen som var grunnlaget for årets konkurranse. Den ble heldigvis veldig godt mottatt blant publikum på festivalen.

I disse dager er årets Nærbøl ute i butikkene, hvordan kom dere frem til oppskriften og hvordan var det å brygge hos Kinn?

Brygging hos Qvart ølkompani

-Det stemmer. Nærbølet ble lansert med brask og bram forrige helg på Holdeplassen Bar på Nærbø. Vi var i Florø i slutten av august og brygget 4300 liter. Oppskrifta satte vi sammen i en fart da vi hadde noe humle liggende som vi måtte bruke opp. Vi tilsatte også litt sitrongress mot slutten av koketiden for å skape en ekstra friskhet i ølet. I første batch gjæret vi ølet med topphøstet Conan-gjær. Er vel ikke til å stikke under en stol at vi var litt inspirert av Nøgne Ø sin Asian Pale ale. Ølet ble i våre øyner veldig bra og vi fikk også såpass gode tilbakemeldinger på ølet, at vi la det inn som et fast «husøl» etterpå. Vi har flikket noen ganger på ølet etter første batch, og i det siste har vi gjæret ølet med WLP644, og det er også denne gjæren som er brukt i Nærbølet. Det å få brygge hos Kinn var en fantastisk opplevelse. Vi ble veldig godt mottatt i Florø, og opplegget var veldig profft. Det er jo vår oppskrift, men Espen Lothe har gjort en fantastisk jobb med både skalering og ferdigstilling av ølet. Det er ikke bare bare å skalere opp en oppskrift fra 50 til 4300 liter, så når vi kjenner igjen ølet såpass godt som vi gjør, skal han ha veldig skryt for det.

Når jeg ser på facebooksiden deres kan det se ut til at dere har fått en del priser for deres øl i forskjellige konkurranser?

Premiehyllen

-Vi hadde vår første 1. plass med en single hop Pale ale som vi leverte inn til konkurransen på Nærbø Ølfestival for to år siden. Dette ølet ble brygget opp i stort volum hos Qvart Ølkompani i Kristiansand, og ble solgt på lokale ølutsalg\puber\barer. Ellers har blitt noen gode plasseringen både på lokale tilstelninger i regi av vår egen lokale Norbryggavdeling, men også på What`s Brewing i fjor hvor vi fikk en andre plass bak ringreven, Kim Odland. Dette var vi selvsagt veldig fornøyd med. Vi klarte faktisk også å forsvare tittelen på Sur&Bitter i april, og skal derfor brygge neste års festivaløl der. Det som nok allikevel henger aller høyest, må nok være seieren i klasse belgisk i NM i år. Denne seieren tok oss til Trondheim, hvor vi hadde en fantastisk lørdag på EC-Dahls bryggeri. Den ferskeste plasseringen fikk vi på Heimabrygd forrige helg, med vår Gose tilsatt blåbær. Her stakk vi avgårde med publikumsprisen. Det har vi aldri vunnet tidligere, så den henger også ganske høyt.

Dere arrangerer også et årlig treff for hjemmebryggere?

God stemning i garasjen

-Det har blitt en tradisjon som vi tror veldig mange setter pris på. Lavterskelopplegg som ikke koster noe å være med på, annet enn at bryggerene må ta med seg noen flasker med sitt eget øl. Vi ser at det hvert år kommer nye folk innom, enten folk som nettopp har startet eller folk som har hørt om treffet via andre. I tillegg er det noen faste som alltid kommer, og har vært med siden oppstarten. Vi synes det er en utrolig kjekk tradisjon, som vi håper vi kan fortsette med også i årene som kommer. Vi har plass til enda flere i garasjen før det er fullt.

Hva er planene videre fremover, vil dere fortsette på hobbybasis eller er det planer om utvidelser?

-Dette spørsmålet får vi ganske ofte, og for øyeblikket foreligger det ingen planer om det. Det nåløyet er ekstremt trangt etter hvert. Vi anser nok at oppstart av et bryggeri i dag er for de med mye kapital i ryggen, veldig gode kontakter, eller for de som velger å drive i det små, med lite eller ingen store utgifter. Dessuten trivs vi ganske godt i garasjen, og med den relativt begrensede tidsbruken vi legger ned i dag. Vi satser nok heller på å vinne en konkurranse i ny og ne, slik at vi får anledning til å brygge øl hos andre, med vår logo på flaska 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..