En liten prat med; Ingebjørg Nybø, Sleeping Village Brewing

Ingebjørg  Nybø (Foto; Privat)

Først av alt en liten presentasjon; Hvem er Ingebjørg Nybø .
-En 31 år gammel, nettopp flyttet til Oslo. Utdannet økonom og regnskapsfører, men fant fort ut at det var ølbransjen jeg heller ville være en del av.

Når begynte din interesse for øl?
-Jeg kom inn i ølverden først før jeg egentlig likte øl. Da jeg var utvekslingsstudent i USA 2. året på videregående fant jeg en sak på nettsiden til min lokal avis fra Grimstad; Tre søsken-par hadde kjøpt seg inn som medeier i det ganske nye bryggeriet Nøgne Ø. Det var ikke hvem som helst, men min onkel, tante og far. Jeg tenkte det er jo sikkert kult, men ikke så mye mer enn det ettersom jeg syntes øl smakte helt forferdelig.
Men da jeg kom tilbake til Norge tok det ikke lang tid før jeg måtte bruke kvelder og helger til å hjelpe til med både tapping og etikettering. I løpet av året som russ så var det jo bare å lære seg å like øl. Spesielt da det var lett tilgjengelig. Jeg husker Nøgne Ø Bitter og Amber var favorittene tilbake da.
Da jeg var ferdig på videregående og alle skulle videre på folkehøyskole og studier, valgte jeg å bli igjen i Grimstad for å jobbe på bryggeriet som eneste ansatt.

Du har nå vært en del av Nøgne Ø ganske lenge; hvordan begynt det og hvordan har det vært å være med gjennom de endringer som har skjedd i bransjen i løpet av disse årene?

Ingebjørg Nybø . (Foto; Privat)

-Som sagt ovenfor så ble jeg vel mer eller mindre «født inn i det». Hadde ikke noe valg 😛 Det har vært en helt utrolig reise! Vet hvor jeg skal starte. Jeg har ikke vært fast på bryggeriet siden 2004, men det føles sånn. Alltid prøvd å få med meg mest mulig. Jobbet alltid på bryggeriet hver sommer. Var med da vi drev sommerrestaurant på gjesthavna i Arendal og til mange Arendalitters fortvilelse KUN solgte Nøgne Ø og ingen Arendalspils. Jeg husker da jeg flyttet til Oslo i 2006 så var det ikke NØ veldig stort i Norge, da var NØ mer anerkjent i utlandet. Jeg husker første året Kjetil og Tore kom tilbake fra den årlige Tap1 festivalen på Carlsberg i København og var overlykkelige av at folk hadde kjent de igjen.
Jeg husker 2008 da vi vant Gull i World Beer Cup for Dark Horizon 1.ed.
Det er gøy at så mange er blitt interessert i øl i Norge. At mangfoldet endelig er kommet. Nå har nesten en hver by i Norge en bar med et utvidet utvalg av «craftbeer». Det er vel heller ikke langt ifra at enhver by har sitt eget lokale bryggeri. Øl festivaler finner man over alt. Enkelte tider føler man ikke at man gjør annet i helgene om man jobber for et bryggeri.
I dag er det flere og flere som mener at markedet nå er mettet. Det ligger nok noe i det. Men jeg tror det fortsatt er i utvikling. Vil nok være noe frafall, men jeg tror også det vil fortsette med å dukke opp nye bryggerier. Men for å overleve fremover så må man produsere varer av kvalitet. Kundene er blitt mer og mer bevisst.

Men nå er det altså slutt for deg i Nøgne ø; kan du fortelle litt om din planer for fremtiden, har forstått det sånn at du ikke forlater ølbransjen?
-Det stemmer. Jeg startet i fjor et lite sideprosjekt sammen med min tidligere kollega fra Nøgne Ø, Stephen Andrews. Prosjektet heter Sleeping Village Brewing og er et lite uavhengig brygge prosjekt i den forstand at vi kontrakts-bryggeri og ikke har eget bryggeri. Foreløpig har vi brygget Pale Ale, IPA og har nå ut en double IPA og kun tilgjengelig på fat. Grunnet vi ønsker å sette fokus på at humledrevne øl er best når de er ferske og vi vil ikke at de skal støve bort på en hylle i en butikk med romtemperatur.
Veldig gøy at vi er blitt tatt så godt imot. Utrolig gøy var det i fjor da vi fikk være med på festival i sør Spania.
Man kan kanskje lure på hvorfor starte noe nytt i Norge nå som det finnes så mange bryggerier i Norge. Men vi har troen på at det kan være plass til oss også. Vi stiller sterkt med mye erfaring i bakgrunnen og utdannelse innenfor bransjen. Vi er begge glade i å reise – så vi ser for oss muligheten til å etterhvert brygge i utlandet og ikke bare i Oslo. Selv om Oslo blir hovedbasen til prosjektet. Stephen kommer fra USA og har mange år i ølbransjen der før han flyttet til Norge. Så det er mye mulig at vi bruker hans kontakter over der og importerer litt også etterhvert.

Avslutningsvis ber jeg folk velge seg en øl og en låt de synes passer foran peisen en mørk og kald vinterdag; hva blir dine valg?
-Da må det bli en flaske Grand Cru Bruocsella fra Cantillon servert i et tradisjonelt Gueuze glass mens jeg lytter til det siste albumet av The Devil and the Almighty Blues.

Undertegnede og Ingebjørg Nybø. Haugesund ølfestival 
(Foto: Henning Sviland)

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..