Hjemmebryggeren; Geir Kenneth Hagen, SolliHagens Brygghus

GKH
Geir Kenneth Hagen

Først en liten presentasjon hvem er du/ dere?
Geir Kenneth Hagen som står bak SolliHagens Brygghus (S|H Brygghus).
Line Solli er fruen i huset som etterhvert har begynt å like øl og ikke bare cider, da er det helst surøl det går i.

wil_lee-wright_matfest2016_93a1190-copy_28755397722_o
Geir Kenneth Hagen og Line Solli

På dagtid jobber jeg i NOV som produkteier av stolen drilleren sitter og styrer hele boreprosessen. Bakgrunnen min er elektro/automasjon, så er veldig glad i dupeditter og å ha kontrollen på ting. Ellers har jeg unger og kjæresten min som krever sitt, så jeg lurer av og til på hvordan jeg får tid til hobbyen min.

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmbrygging?
-Har alltid vært interessert i forskjellige typer øl. Helt tilbake i ungdomstiden kjøpte jeg forskjellige typer øl for å smake mest mulig. Etterhvert som årene har gått har det plutselig eksplodert med forskjellige typer øl, og jeg fikk etterhvert lyst til å prøve meg på ølbrygging. Startet med et sett jeg kjøpte på Europris. Fant så ut at BryggSelv hadde butikk i Stavanger og tok turen inn dit. Derfra gikk det raskt fremover, og etter et år kjøpte jeg Speidel 50 og lagde oppskrifter selv. Etter det har mer og mer og mer utstyr kommet inn dørene til SolliHagen. Føler etterhvert det står noe bryggerelatert over alt i huset.

20170504_205401
The Hopfather, DIPA

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
-Jeg har alltid vært glad i forskjellige typer øl, og også blitt mer og mer glad i vin med alderen. Mat er jeg og glad i å lage, så kombinasjon mat og vin ble etterhvert noe jeg ble opptatt av. Etter jeg begynte med ølbrygging begynte jeg raskt å teste ut smaker i øl. Det har nok en sammenheng med interessen for smaker i mat som førte til suget etter å prøve nye ting. Jeg eksperimenterte med forskjellig type gjær på samme vørter (split batch), og har lært utrolig mye hvordan de forskjellige faktorene påvirker smaken. Øl er blitt utrolig spennende nettopp pga alle de gode smakene man kan trylle frem av malt, humle og gjær. Med en oppskrift kan man trylle frem mange forskjellige smaker bare ved å justere på mesking, humletilsetting, gjæringstemp osv…. I tillegg har man jo så mye spennende som kan tilsettes for å lage spennende smaker i øl, frukt, bær, urter, krydder, chili, bakterier…….. Rett og slett fascinerende å eksperimentere!

Brygger du alene eller sammen med andre?
-Brygger alene. Har ikke brygget sammen med andre, men har diskutert oppskrifter og delt erfaringer. Tror jeg har så mange idéer at det hadde blitt vanskelig å dele bryggingen med andre……hehehe

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
-Har brygget mye som jeg er veldig fornøyd med. Er selvfølgelig noen jeg er mer fornøyd med. Bazinga Saison, Øl og Mat NM 2016 vinneren. Fruktig saison ettergjæret med brett.
Devils 7, en dobbel IPA med mye humle og 7-pot chili. Fruktig, smakfull og het.
The Dark Knight Imperial Stout, med kaffe og lakris
Golden Sour Goddess, en fatlagret surøl på 12%, fantastisk og kompleks øl
Juleølet mitt er jeg og veldig fornøyd med.

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Er veldig glad i mye forskjellig øl, så dette er vanskelig. Kjøper nesten alltid noe nytt.
Kan vel heller fremheve bryggerier som jeg har kjøpt mest øl fra.
Lervig, Salikatt, Amundsen, EGO, Qvart, Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Austmann. Vil tro det er bryggerier som jeg kjøper mest øl fra. Så er jo Yeastside Brewing Co poppet opp i Stavanger. Kommer litt spennende øl fra den kanten og.

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt, og i tilfelle; hvordan gikk det?
-Første konkurranse jeg deltok i var etter litt over 1 år. Stavanger Øllag sin hjemmebryggeraften 2015. Stilte med en India Saison med mye humle, ettergjæret med brett og tilsatt mango og litt chili. Overrasket sikkert med et annerledes øl, for vant hele greia 😀 Samme år deltok jeg i Whats Brewing sin konkurranse der jeg tok andre plass med en Saison med bringebær, litt røykmalt og brett.
Øl og Mat NM 2016 gikk jeg og helt til topps med Bazinga saison ettergjæret med brett.

wil_lee-wright_matfest2016_93a1166-copy_28575746560_o
1. premie, NM i øl og mat 2016

Den gjeveste delen av premien var å få brygge øl med Austmann. En fantastisk opplevelse, og veldig gøy med sitt eget øl på tapp i byen og rundt omkring i landet. Dukket også opp i Barcelona og Rotterdam, fantastisk.
Har deltatt på flere arrangement uten å nå helt opp.
Kommer til å fortsette å sende inn øl, for konkurranser er gøy 😀
Når en ser tilbake på gevinstene, så ser det ut til at det er øl med brett jeg har teken på, er jo de som vinner 😀

Hvilket utstyr brygger du på og hvor ofte blir brygging ?
Malt i speidel-Brygger på Speidel 50. Til nå har det blitt 14 brygg i året. Som regel alltid split batch der jeg tester ut noe ekstra på den ene dunken. F. eks, siste brygg, en lys IPA med masse humle i slutten av kok og tørrhumle. Kjørte den ene ølen med Belgisk WIT gjær, det ble jammen meg spennende og bedre enn forventet. Smaker som virkelig matcher.
Ellers har jeg gjæringskap med full kontroll på tempen under gjæring. Mølle, pumpe og motstrømskjøler har jeg fått meg, og masse annet utstyr.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-Har alltid tenkt at jeg er åpen for muligheter. Har nok roet meg litt ned når det gjelder den store bryggedrømmen. Etter å ha pratet med diverse bryggere har det nok gått opp for meg hvor enormt mye en må satse for å få suksess. Det er nok tid og penger jeg ikke har.

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
-En ting jeg selv lærte fort var å få kontroll på gjæringstemperatur. En kan være nøye og flink en vil å lage en perfekt vørter, men det er gjæringsprosessen som lager øl. Om et øl skal gjære på 18 grader, så er det tempen i vørteren som skal være 18 grader, ikke rommet, da blir det fort 4-5-6 grader varmere i vørteren, og resultatet blir annerledes enn det målet var. Det er heller ikke en kostbar affære å får gjort noe med. Kjøleskap på Finn og en enkel kontroller fikser dette for alt fra 500kr og oppover.
Ellers vil jeg oppfordre hjemmebryggere til å teste ut nye ting. Prøv å lag oppskrifter selv, det er ikke så vanskelig, og det er ekstra stas 😉20170402_003440

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..