Hjemmebryggeren; Jørgen Stensrud, Volla Brygghus

Jørgen Stensrud

Først en liten presentasjon hvem er du?
-Jørgen Stensrud (44) aka Volla Brygghus. Bor på Strømmen i Skedsmo kommune.
Brygget siden mars 2015. Favoritthumle: Galaxy. Er også så heldig at jeg har en kone som elsker øl.

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmbrygging?
-Tror det hele startet da jeg smakte Brooklyn IPA for første gang. Det var så anneledes fra vanlig pils at jeg da forstod at det var veldig spennende øl der ute som jeg aldri hadde hørt om, eller smakt. Jeg har alltid vært en ekstremt nysgjerrig sjel så jeg husker at jeg begynte å gjøre research på hvordan man kunne lage øl selv, men det virket ekstremt komplisert. Men det var helt til bryggselv kom på banen. Startpakkene deres fikk det til å virke overkommelig, sammen med boken Brygg øl selv.

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
-Det å kunne eksperimentere mye. Noen ganger går det til helvete men andre ganger har du flytende gull. Men den mest spennende delen er å lage oppskriften for så å se om resultatet blir den visjonen du hadde. Å lage etiketter er også en av mine store interesser.
For meg gir det prikken over i’en på et hjemmebrygg. Det har også blitt min deltidsjobb for 2 bryggerier.

-Brygger du alene eller flere?
Litt av og på. Jeg har en god kompis som er «assistentbrygger» innimellom. En 5 timers bryggedag er alltid hyggeligere med selskap.

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
-Jeg har hatt noen bra IPA’er som er det jeg brygger aller mest. Konas favoritt er en kettle soured Berliner Weisse med pasjonsfrukt.

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Jeg er definitivt et humlehue så NEIPA er den store kjærligheten om dagen. Men er også veldig glad i imperial stout og surøl.

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt, og hvordan gikk det?
-Har sendt inn flasker til NM to ganger. Mener den ene fikk helt greie tilbakemeldinger og den andre ble disket. Ble tatt av flaskepolitiet for bruk av feil flaske. Skulle være «bjørnunger» og  ikke longneck.

Speidel 50

Hvilket utstyr brygger du/ dere på og hvor ofte blir brygging ?
-Jeg startet på et 25 liters BIAB kit fra Bryggselv. Men etter at jeg virkelig ble bitt av basillen så oppgraderte jeg til en Speidel 50.
I perioder så kan det bli 1-2 ganger i måneden, men i det siste så har det vært flytting i nytt hus som har tatt tiden. Driver og setter opp bryggeriet på nytt i disse dager.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-Definitivt å få opp frekvensen på bryggingen. Har enda til gode å lage en  imperial stout. Så det står høyt på lista.

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
-Det viktigste er renslighet og desinfisering. Utenom det så prøv å ikke stress så mye. Det blir øl uansett.  Og det kommer til å smake magisk fordi du lagde den selv.
Alle har vært nybegynnere en gang, og alle har gjort en drøss med feil. Første bryggedagen vår tok 12 timer og vi brukte 3 humleposer som meskeposer. Vi hadde ikke sett at meskeposen fulgte med i settet. Men øl’en ble bra den.  Prøv et par brygge-kit, og etter det så har du egentlig fått en del hint på hvordan du kan lage dine egne oppskrifter. Eksperimenter og ha det gøy.

Hjemmebrygging ble min inngang til en freelance job i bryggebransjen.  Jeg er grafisk designer og laget etiketter til mine egne hjemmebrygg. Det ble fanget opp av Nøisom som jeg etterhvert begynte å lage etiketter for. Senere dukket det opp en mulighet for Ego Brygghus som også var på utkikk etter en designer til å ta over. Så pr i dag er jeg designer for både Ego og Nøisom på kveldstid utenom fast jobb på dagtid.  Jeg var så heldig at jeg fikk lov til å gjøre en collab med Ego Brygghus i fjor. Vi lagde en NEIPA med kveik som jeg personlig synes ble knallbra. Må innrømme at det var veldig stas å kunne sitte på pub å drikke et øl som man hadde vært med på å lage.

 

Brygging hos EGO brygghus
«Stas å sitte på pub å drikke et øl som man hadde vært med på å lage.»

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..