Hjemmebryggeren; Andreas Moum, 1621 NanoBryggeri

Først en liten presentasjon hvem er du?
-Mitt navn er Andreas Moum jeg er 38 år, bor i Fredrikstad, er It konsulent på dagtid, ølbrygger og gitarist på ettermiddag/ kveld. Jeg har brygget øl i 6 år.

Hvordan startet interessen for øl og for hjemmbrygging?
-Brygget første gang med en kollega på et hjemmelaget oppsett av en delt varmtvannstank. Jeg var ikke noe stor ølelsker den gang, men så hadde jeg stor sett ikke smakt annet en kjedelig norsk industripils. Vi brygget den gang en APA og jeg fikk for første gang smakt på noe med fruktig amerikansk humle i. Jeg var ganske så fort solgt 😊 Vi brygget et par runder sammen på hans oppsett, men så ble det kjøp av ny bolig, og da passet det fint å investere i eget utstyr. Jeg klinte likeså godt til med en 20l Speidel med en gang. Det har jeg ikke angret på.

NEIPA

De første ølene brygget jeg all grain kit fra BryggSelv. American IPA var en favoritt som gikk igjen og igjen. IPA var det som gjaldt og det ble smakt på mye forskjellig fra norske mikrobryggerier. I 2014 ble det bygget eget bryggerhus/ redskapsbod hvor jeg kunne ha alt av utstyr. Der fikk jeg kontroll på gjæring med 2 stk. kjøleskap og videre investering i en 20l. Speidel til.
Det store vendepunktet kom i 2016. Da hadde jeg brygget en god stund og var godt i gang med egne oppskrifter av IPA, Vit, Juleøl og Brown ale.
Vi er i Gøteborg hver vår samme et vennepar og var ganske god bevandret på byens puber, men når vi kom til BrewDog bar la vi merke til at alle gikk rund med en lys tåket øl i handa. Dette måtte vi også teste. Kabang sa det når jeg fikk den nydeligste humlejuicen jeg noen gang hadde smakt i munnen. En Stigbergets GBG Beer Week. Etter dette var det ingen vei tilbake. Det var slik øl jeg skulle lage og drikke. Og slik ble det. Nå har jeg så si bare brygget NEIPA de siste åra, med unntak av en Flamsk rød og et par Brown ales.
Nå om dagen føler jeg at jeg har god kontroll på stilen, med alt som må til av vannjustering, munnfølelse humleprosess og tapping. Det er selvfølgelig alltid mye mer som må læres, men nå er jeg i ferd med å bli veldig fornøyd med mine egne øl, og det er ikke verst for jeg har blitt veldig kresen i det siste. Jeg jakter på alt av NEIPA og heller fort ut det som ikke er min gane verdig 😊

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
-Jeg syntes ølbrygging er veldig spennende. Det er noe ved det å lage noe selv som man er fornøyd med og som man mestrer godt. Det skal ikke så mye til for å lage godt øl, men det skal mye til for å lage veldig god øl. Det er stor forskjell på det.
Jeg er veldig fasinert av humle og gjær. Det er disse ingrediensene som er viktigst i ølen jeg brygger. Syntes også det er veldig spennende å dyrke opp gjær for så å ha en god samling i kjøleskapet. Det gjør det enklere å brygge når jeg vil. Bestiller mye humle fra YAKIMA i USA, så fryseren har alltid noe relativt ferskt å by på. Maltlageret er ganske enkelt. 25kg pale/ Marris og 25 kg pils til en hver tid. Havre i flak/ malt og noe poppa hvete.

Brygger du alene eller flere?
-Jeg brygger alene, men vi er 3 kamerater som diskuterer og smaker mye om hverandre. Vi brygge alle NEIPA om dagen. Hypen ser ikke ut til å avta 😉

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
-Vanskelig å si hvilket brygg jeg er mest fornøyd med, men nå om dagen er jeg veldig fornøyd med NEIPA med 20-30% havre, resten pale. Vanns justeres til 2:1 cloride:sulfat og sikter på

Diverse gjær

5,2 pH som justeres med lactol. 400-500 gr. humle fordelt på whirlpool og dobbel tørrhumling. Galaxy er en favoritt samme Mosaic og Citra.
Jeg er også i startfasen med å eksperimentere med kveik og råøl. Har brygget en rå KNEIPA på einerlåg. Den skal perfeksjoneres ytterligere, men den har noe unikt ved seg som jeg har troa på. Har en liten samling kveik i kjøleskapet som skal få kost seg med humle og malt fremover.
Surøl har jeg også blitt veldig glad i. Når vi var i Gøteborg i fjor var vi så heldige å treffe med Zwanse Day på Ølrepubliken. Der fikk jeg smake Cantillon. Det var nesten en like sterk opplevelse som min første NEIPA året før, men den stilarten er noe mer krevende å få god på et hjemmeoppsett. Men det skal prøves og feiles her også.

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Det jeg liker best av kjøpeøl nå om dagen er nok Stigbergets GBG, Cantillon Gueuze 100% Lambic Cloudwater DIPA V13 den drakk jeg i Manchester på Cloudwater og det må jeg si overgikk alt så lang. Lervig er desidert det beste bryggeriet i Norge om dagen, så Supersonic og Tasty Juice er også på lista. Bestiller også en del øl fra Danmark. Der kan det dukke opp en del godbiter som man ikke får i Norge (Heady Toper, Focal Banger, Cloudwater DIPA,m Westvleteren for å nevne noen).
Norsk butikkøl kjøper jeg aldri.

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt?
-Jeg har ikke deltatt i noen konkurranse ennå. Får se om det blir noe fremover. Har ikke helt det store behovet for å konkurrere. Så lenge jeg selv blir fornøyd så er det bra. Jeg vet hvordan det skal smake 😉

Hvilket utstyr brygger du/ dere på og hvor ofte blir brygging ?
-Jeg brygger på 2 x Speidel 20 l. Har to kjøleskap som styres med STC-1000. Har også investert i en SS Brewtech 7 gallon chronical fermenter, Milwaukee digitalt refractometer og pH måler, et par magnetrørere og erlenmeyer kolber. Alt av øl går i Corneliusfat som jeg har i mine to kegeratorer som er bygget av kjøleskap.Jeg brygger 1 til 2 ganger i måneden. Har nå også startet siden 1621NanoBryggeri hvor jeg legger ut om alt som skjer rundt min ølbrygging.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-Planen fremover er å brygge mer NEIPA, fordype meg i Norsk gårdsøl og pare dette med amerikansk humle. Surøl og eikefat er også noe jeg kommer til å se mer på. Det kommer sikker også mer utstyr kjenner jeg meg selv rett 😊

-Til nybegynnere er det vel bare å huske på de tre viktigste reglene når man starter. Renslighet, renslighet og renslighet. Infisert øl er ikke godt. Så når du har kontroll på det ville jeg fokusert på temperatur under gjæring. Selv om rommer holder 20 grader gjør ikke vørteren det under stormgjæring. O2 er det neste som må kontrollerer. Nok i vørteren før gjæring, og så lite som mulig etter.

Reklame

4 kommentarer

  1. Håper dette er en liten skrivefeil, og at det skulle stå gane! 😉
    Jeg jakter på alt av NEIPA og heller fort ut det som ikke er min ganGe verdig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..