Hjemmebryggeren; Espen Hansen, ØLTID

Først en liten presentasjon hvem er du?
-Espen Hansen (33) fra Halden. Jobber som miljøterapeut, øldrikkende samboer og ikke-øldrikkende sønn på 1,5 år. Har brygget øl siden 2011. Og er ølbryggeren bak youtubekanalen ØLTID.
ØLTID er en youtubekanal om ølbrygging på norsk. Mitt mål med kanalen er å ha det gøy, spre bryggeglede, være sosial med andre ølbryggere og dele kunnskap med seerne mine. Jeg lager videoer utifra hva som opptar meg og hva seerne ønsker. Og noen ganger blir veien litt til mens man går. Jeg er ikke redd for å prøve og feile litt selv om det kommer på kanalen.
Hos ØLTID kan du blant annet finne ølpratvideoer, bryggevideoer, øl i mat-videoer og ølbryggeskolen. Jeg har også begynt å livestreame fra bryggeriet.

livestream
Livestream på Youtube.

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmbrygging?
-I ungdomstida/tidlig voksenlivet var jeg mest interessert i å få ned mest mulig øl på kortest mulig tid. Dette var noe jeg var ganske flink til også.
Etterhvert begynte en kamerat av meg å brygge øl hjemme i kjelleren sin og øl ble mer enn noe man skulle bælme nedpå. Jeg ble da introdusert for, fram til da, ganske ukjente ølstiler som blant annet brown ale, porter, pale ale og IPA. Etterhvert oppgradert kameraten min til en Speidel og jeg kjøpte hans gamle bryggeoppsett. Dette var en stor krabbekjele jeg fyra opp med propanbrenner og en stor Igloo kjøleboks jeg brukte som meskekar. Jeg skjønte med en gang at dette var en hobby for meg.
Jeg brygga jevnt og trutt på dette oppsettet fram til desember 2016. Da kjøpte jeg meg en splitter ny Grainfather, da jeg ville ha noe mer automatisert. Hele veien har jeg brukt mange timer på youtube og sett på ølbrygging fra hele verden, men det ble spesielt mye i reasearchfasen av ny bryggemaskin. I denne fasen begynte jeg å leke med tanken på å starte min egen youtubekanal om ølbrygging på norsk. Jeg valgte å hoppe i det, og publiserte min første video, som var en «unboxing»-video av Grainfatheren.

grainfather
The Grainfather.

Siden det har jeg publisert videoer på kanalen min regelmessig hver fredag. Med dette har interessen min for ølbrygging økt veldig. Jeg lærer vanvittig mye nytt om ølbrygging hele tida og jeg har fått mange nye venner gjennom youtubekanalen.

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
-Ølbrygging er først og fremst ett håndtverk. Det å forsøke og skape det man har sett for seg på forhånd. Man ønsker jo at ølet skal bli så godt som mulig, noen ganger treffer man, andre ganger lærer man av erfaringer. Man blir aldri utlært som ølbrygger.
I tillegg liker jeg at det er så mye rundt man kan drive med som hjemmebrygger. Det kommer ukentlig(daglig?) pakker fra kina og bryggebutikker med utstyr, gadgets, ting og tang som man kan pusle med i bryggeriet. Som hjemmebrygger burde man egentlig hatt fagbrev og doktorgrad i mye. Alt fra hvordan man setter opp en temperaturkontroller til hvor mange gjærceller man trenger for å lage best mulig øl.

Brygger du alene eller flere?
-Fysisk er jeg stort sett alene i bryggeriet. Men når jeg brygger Live på Youtube kan det fort være 1000 mennesker innom iløpet av en bryggedag.

bryggedag3
Bryggedag.

-Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
Usikker, jeg prøver å brygge veldig mye ulike ølstiler fra gang til gang. Dette gjør jeg litt pga youtubekanalen også, for å få variasjon i bryggevideoene. De ølene jeg brygger som forsvinner fortest er ofte lettdrikkelige øl. Lyse øl, rundt 5% og lav IBU (bitterhet). Det kan være Kölsch, Blonde ale, saison etc. Men skal ikke ljuge å si at jeg ikke liker humlerike øl også, men her er jeg også glad i øl med ikke for høy IBU.

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Har ingen favoritt kjøpeøl og er ingen ølnerd som kjøper veldig mye øl. Når jeg kjøper øl, så er det ofte for å finne preferanser til ølstiler jeg har lyst til å brygge selv. Det er sjeldent jeg kjøper flere av samme øl når jeg kjøper øl, jeg prøver å kjøpe ulike for å teste flest mulig.

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt? (og i tilfelle; hvordan gikk det?)
-Har aldri deltatt i noen konkurranse. Og kjenner egentlig ikke noe behov for det heller. Hadde vært moro å besøkt en konkurranse en gang da.

Hvilket utstyr brygger du på og hvor ofte blir brygging ?
-Brygger som sagt på Grainfather. Brygger så fort jeg har ledig kapasitet på fat, og familiekalenderen tillater det. Det blir kanskje 1-2 ganger i måneden. Noen ganger mer, noen ganger mindre.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-Man blir aldri utlært, så er mye jeg kan lære mer om. Jeg kan garantert bli bedre i hele bryggeprosessen.
Når det gjelder ølbrygging på Youtube kjører jeg på så lenge jeg syns det er morsomt. Det har vært inspirerende å lærerikt fram til nå, så jeg ser ingen grunn til ikke å fortsette.

bryggedag2
Noe er i gjære…

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
-Ølbrygging er en fantastisk hobby. Den dekker veldig mange vanskelighetsgrader. Det krever ikke veldig mye kunnskap og utstyr for å sette sin første batch. Søk kunnskap gjennom bøker om ølbrygging, nettforum og Youtube.
Det du bør kunne før du setter i gang er viktigheten av å skape gode forhold for gjæret. Dette er helt uavhengig av hvilken bryggemetode du velger. Gjæret er dine fotsoldater og trenger de rette hjelpebetingelsene for å kunne yte best mulig. De må være mange nok, de må være i rett kampmodus og du må hjelpe de til å kunne jobbe under riktig temperatur. Så få kontroll på gjæringa tidlig i bryggekarrieren din.

ØLTIDfacebook
ØLTID-logo

Her finner du ØLTID:
Youtube: http://www.youtube.com/c/ØLTID
Facebook: https://www.facebook.com/OLTIDtv/
Instagram: https://www.instagram.com/oltid_youtube/

28125604_1794986647212924_824143817_o
Espen imiterer undertegnede…

PS; I tillegg til hjemmebrygging og Youtube har Espen også en (veldig) kort karrière bak seg som ølblogger-imitator, se klippet her! 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..