Hjemmebryggeren; Alexander Tveit Nilsen, Eventyrvegen hjemmebryggeri

Alexander serverer eget øl på Smaabrygg.

Først en liten presentasjon hvem er du?
-Alexander Tveit Nilsen, 29år, gift og 1 barn.

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmebrygging?
-Interessen for øl startet vel for en god stunde siden.. he he, men fordypningen begynt i 2015, utvalget begynne å komme på fult
Smaker og erfaringer ramlet raskt inn dørene, mye spennende. Det var en ny trend som begynte for mange av oss, det å brygge
sitt eget øl, bestemme og utforske var vel det som dro meg fremover.

 

Oppskriften er klar…

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
-Det å hele tiden utforske, finne unike måter å brygge på, skape noe eget og se resultatet innen kort tid (som oftest).
Hjemmebrygging er en hobby hvor mye ennå ikke er utforsket, man kan lese mange meninger på nettet og i bøker, men erfaringsmessig så føler jeg at man bør selv oppdage og erfare en del påstander. Da det ikke alltid er så A4 som mange
legger ut om. Akkurat dette gjør ølbrygging til en fantastisk hobby som hele tiden byr på utfordringer og oppdagelser.

 

Brygger du alene eller med andre?
-Begge deler, Jeg brygger nå for tiden en del alene, men har en god kompis (Eirik Jakobsen) som jeg har brygget mye med ifra starten av.
Videre så er jeg med i en bryggeforening (Brageskål – Haugaland Bryggerlaug) Hvor vi sammen brygger litt og deler mye erfaringer og tanker.

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
I begynnelsen så var det ofte veldig mye fokus på humle, man hadde lett for å bli imponert av fuktige og mektige APA / IPA kombinasjoner. Men det siste
året så har jeg virkelig fått øynene opp for rå øl, da i kombinasjon med forskjellige kveiker (norsk gårdsgjær) og surøl varianter. Det jeg selv er veldig
fornøyd med er surdeigsølene mine, som etter min kunnskap ikke er så mye brukt på akkurat ølbrygging.

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Helt ærlig så kjøper jeg ikke så ekstremt mye øl, men det går ofte i surøl, APA og gode maltrike øl.
Alt avhengig av dagsform og setting. En av mine store favoritter er nok Kinns «Bøvelen». Det er nok
noe med belgisk som alltid imponerer meg.

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt, og i tilfelle; hvordan gikk det?
-Jeg/

18953495_1384363358306526_2969642815360152993_o
Fra Smaabrygg 2017

 

vi har deltatt på noen konkurranser, og synes dette er artig, men legger ikke så stor vekt på å få karakter på ølet vårt
Men det er alltid kjekt å få tilbake melding for å høre andres syn og tanker.
Det har blitt noen seire på de årene, Vi vant Bjorleik 2015, som var en veldig gøy konkurranse å vinne. Da alle skulle brygge lik oppskrift.
Noe som gav oss en indikasjon på at vi gjør noe rett he he. Ellers kom vi på andre plass under Småbrygg 2017 i IPA klasse.
Mens det som har vært artigst var å vinne Haugesund Ølfestival med en 2,5 år gamle Berliner Weisse. Det gav mye mersmak på surølfronten.

Hvilket utstyr brygger du/ dere på og hvor ofte blir brygging ?

12508685_959812214094978_9101486099231890169_n
Råvarelager er viktig…

BB30 med sirkuleringpumpe. I snitt blir det en gang i måneden, men etter fokus ble drastisk flyttet over til råøl så blir det oftere, da man kan
fullføre en brygge dag på 2,5timer ifra maltet går opp i meskekar til vørtet står i kjøleskapet. Det er gull verdt i en hektisk hverdag!

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
Nå jobber jeg veldig mye med Brageskål – Haugaland Bryggerlaug, og mye av «brygge» tiden går til en del prosjekter i denne foreningen.

Salamandet
Brageskål brygger hos Salamander bryggeri (Foto: Salamander bryggeri)

Vi har en del samarbeid med lokale bryggerier og aktører, samt fått gode muligheter til å få ut våre syn på godt øl til folket. Så får vi se hvordan
det vil utvikle seg. Jeg kunne nok tenkt meg å få laget til et dedikert brygge rom for å kunne brygge enda mer, så muligens 2018 gir meg mulighet til dette.

Jeg og et par kompiser har laget vår egen Hjemmebrygger festival (Eventyrvegen Hjemmebrygger Festival)
bak i hagen min, dette er for interesserte og venner, men krever ikke annet enn at du kommer
med godt humør og nysgjerrighet. Denne har vi hatt to år på rad og vil bli arrangert i august 2018 igjen.
Fokus vil være godt øl, god stemning og små aktiviteter for alle (over 18 år selvsagt)

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
-Som alle nevner, og det kan vel ikke nevnes nok, hygiene er meget viktig (sier han som driver med bakterie kulturer til surølet sitt…..)
Men jeg vil anbefale folk å tørre å ta sjanser, etter 15-20 batcher, prøv å tenke utenfor boksen. Kjør splitt batcher for å kjenne forskjeller.
Finn favoritt humler (Kjør SMASH for å bli kjent, Single Malt and Hop)
viktigste etter min mening, ikke undervurder gjæren, prøv ut andre typer enn us-05, det er en stor verden der ute og du blir overrasket! Lykke til!

12191289_923165084426358_8605495784194083269_o
Logo Eventyrvegen hjemmebryggeri.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..