Hjemmebryggeren; Espen Westum, Westum hjemmebryggeri

Espen Westum

Først en liten presentasjon hvem er du?
-Hoisann! Jeg heter Espen Westum (35) og jeg bor i Fredrikstad. Jobber som togkontrollør og overkonduktør i NSB. Liker mørk og brutal musikk (black og death metal). Er sammen med ei fantastisk jente, AKA Ølbryggerfrue, som ikke liker øl (som betyr mer godsaker til meg) og har to søte boffsejenter. Har brygget siden November 2014. Er et skikkelig «humlehue» og har en stor forkjærlighet for New England IPA.

«I have a drinking problem; two hands and only one mouth»

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmbrygging?
-Jeg er vel en relativt fersk ølnerd og det hele startet med en Erdinger Weissbier på Amundsen Bryggeri og Spiseri for noen år siden. Jeg hadde ikke noe spesielt forhold til øl, og drakk stort sett bare «vanlig pils». En av bestekompisene mine satte en flaske Erdinger forran meg og sa «Espen, smak på den her». Det var først her at jeg oppdaget hvor godt øl kunne være, og siden den kvelden gikk det stort sett kun i hveteøl når jeg skulle ha en øl.
Det var også samme kompis som kom med ideen om at vi burde begynne med hjemmebrygging, men det var ikke før jeg var på en ølsmaking hos Kofoedbryggeriet, (og fikk se hvordan øl ble brygget) at jeg ble giret på å gjøre det til en realitet. Noen måneder senere så var kompisen min og jeg med på en bryggedag sammen med en som hadde brygget et års tid. Jeg ble bitt av basillen med en gang, og etter en måneds tid kjøpte jeg mitt eget bryggeutstyr. Det var også rundt disse tidene at jeg ble mer nysgjerrig på å smake alt av øl for å få inspirasjon.

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?

Min aller første bryggedag alene (22.11.14)! Det ble mye søl den dagen.

-Den uendelige lærdommen man kan plukke opp underveis. Det er ikke en heksekunst å brygge øl, men etter hvert som du utvikler deg så vil du forbedre deg mer og mer. Man begynner å fokusere på de små endringene som kan gjøre en god øl til noe helt fantastisk. Vannjustering, pH-regulering, gjæringstemperatur, gjærkvalitet osv. Hvis jeg smaker et øl som jeg synes er kjempegodt, så setter jeg meg målet «samme kvalitet skal jeg klare å brygge selv». Det er mye prøv og feil innenfor brygging, men det finnes ikke en bedre følelse enn å ta første smak av noe du har brygget selv og det smaker helt vidunderlig.

Brygger du alene eller sammen med andre?
-Da jeg først begynte å brygge, så gjorde jeg det med bestekompisen min. Vi kaller oss Blasfemiske Bryggeri, men siden vi bor en times tid unna hverandre så er det ikke alltid like enkelt å finne tid. Jeg ville brygge hele tiden, så jeg bestemte meg for å ha et eget bryggerinavn når jeg brygget alene. Slik ble Westum Hjemmebryggeri til, og jeg må nok si at jeg har brygget mest alene siden den gang.

«Merry Christmas, shitter was full!»

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
-Mitt favorittbrygg så langt er et av fjorårets «juleøl», med navnet Shitter Was Full. En NEIPA der jeg brukte restehumlen jeg hadde i fryseren for å lage plass til nyårets humlehøsting. Masse Galaxy, Mosaic og en liten touch med Nelson Sauvin. Jeg følte at jeg traff riktig på alle punkter. Munnfølelse, smak, utseende osv. Den var helt fantastisk!

 

Hva liker du best blant kjøpeøl?
Når jeg først kjøper øl her i Norge så er det stort sett poløl, da jeg synes at det meste av butikkøl er ganske kjedelig! Lervig er største favoritten når det kommer til godt humlet øl. Tasty Juice, Supersonic og Perler for Svin er blant favorittene, men da må den være fersk og lagret kaldt. Graff Brygghus fra Trømsø er også absolutt verdt å sjekke ut. De nyeste batchene med Dead Cat har vært helt fantastiske. Cervisiam er også en av favorittene. Jeg har også en stor forkjærlighet for imperial stout og barleywine, spesielt fatlagrede versjoner. Siden jeg bor nærme svenskegrensen, så blir det en del «harry-handling» på Systembolaget også. Stigbergets og Omnipollo er to av favorittene fra «søta bror». Men aller mest så foretrekker jeg øl fra USA. Ikke alltid like lett når man bor i Norge, men jeg drar dit på ølferierer så ofte som mulig, samt at jeg gjør en del øl-trades med venner og bekjente der borte. Ikke akkurat den rimeligste måten å skaffe øl, men det er absolutt verdt det (i mine øyne).

Ølferie i New England er et must for «humlehuer».

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt? (og i tilfelle; hvordan gikk det?)

Østfoldmesterskapet

-Første skikkelige konkurranse var Østfoldmesterskapet i fjor. Jeg stilte med en New England IPA og en West Coast IPA. New England IPAen kom på 2. plass blant proffdommerene og begge ølene kom på 4. og 5. plass blant publikumsfavorittene. Det var et stort øyeblikk for meg.
Siste konkurranse jeg deltok på var sørlandsmesterskapet og What’s Brewing. Dessverre så var jeg langt fra fornøyd med denne ølen pga dårlig citra-humle (overproduksjon av humlen har gjort at det er mye dårlig på markedet), samt litt overdreven vannjustering. Jeg sendte mail til begge konkurransene om at jeg ville trekke meg. What’s Brewing hadde ikke sett denne mailen og jeg kom på 2. plass med den, haha.
Har veldig lyst å stille i flere flaskekonkurranser, som f.eks. NM, men siden jeg har gått over til å bokse ølet mitt så må jeg vente til det er tillatt. Norbrygg godtar foreløpig kun flasker, dessverre.

MK19.2 Oktober Can Seamer og nyeste DIPA på boks.

Hvilket utstyr brygger du på og hvor ofte blir det brygging?
-Jeg brygger med Beer Brew Automatic 60 og gjærer ølet på en 60 liters gjæringsdunk i plast. Siden jeg har blitt avhengig av kontrollert gjæringstemperatur, og har bare ett gjæringsskap, så blir det brygging ca hver andre uke. Skulle gjerne ha brygget mer, så jeg skal snart gå til innkjøp av et gjæringsskap til.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?

Westums ølkjeller

-Lære mest mulig som jeg kan ha nytte av, og fortsette med det jeg liker best. Jeg bruker nok i overkant mye tid og energi på ølbrygging, men hobbyen har virkelig blitt en lidenskap. Listen over planlagte brygg er lang og tiden strekker ikke alltid til. Jeg har også blitt invitert til å brygge sammen med flere kommersielle bryggerier det siste året, så det blir moro. Har foreløpig kun brygget sammen med Ego Brygghus i Fredrikstad, men jeg har blitt invitert av Graff Brygghus, Austmann og et par andre som fortsatt er hemmelig. Jeg har også blitt invitert av et bryggeri i Tyskland og et i New England-område i USA, så noe riktig må jeg jo gjøre. Har enda ikke bestemt meg om det blir et karrierebytte i fremtiden, så jeg får si som Rudolf Blodstrupmoen; «Time will shåv!»

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med?

Sammarbeidsbrygg med EGO brygghus

Det viktigste er å ha det moro! Som jeg nevnte tidligere, så er det ingen heksekunst å brygge øl. Bare pass på at alt som skal være i kontakt med vørteren og ølet er desinfisert (starsan er din venn), så er mye av jobben gjort. Ikke la ølet plaske rundt etter endt gjæring, da oksygen ikke er bra for ølet. Ikke vær redd for å sette sammen oppskrifter selv, og å teste ut nye ting for å gjøre din egne lille vri på ting. En ting jeg ser veldig mange gjør er å kun klone øl eller kjøpe ferdig bryggepakker. Sier ikke at det er en negativ ting, men det er veldig moro å lage noe som er «ditt eget verk». Det er ufattelig mye informasjon på nett, så google er et fint hjelpemiddel. Når jeg var nybegynner, så brukte jeg mye tid på nett for å lese om metoder, oppskrifter, tips osv som kunne være til hjelp for meg. Det finnes også mange guider på YouTube. Hvis man vil begynne med brygging, så prøv å bli med på en bryggedag sammen med noen som holder på med det. Man lærer utrolig mye ved å være hjelper. Og husk, blir ikke resultatet bra, eller som du hadde håpet, så ikke gi opp. Jeg har tømt ut MANGE liter øl siden jeg begynte å brygge. Ta det som lærdom, prøv å finn ut hva som gikk galt, rett opp feilen og prøv igjen. Og sist, men ikke minst, ha tålmodighet! 😊 R.D.W.H.A.H.B.!

Humle. Ca det Westum bruker på ett brygg 😉

https://www.westumhjemmebryggeri.no
https://www.facebook.com/WestumHjemmebryggeri
https://www.instagram.com/westum_hjemmebryggeri

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..