Hjemmebryggeren; Ester Almenning/ Humlene

Ester Almenning

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmebrygging?
-Det hele startet med at jeg i 2013 gikk på ølskole hver tirsdag i et halvår på Børskjelleren hvor Jens Eikeset var øl-lærer. Jeg lærte så mye om øl og smaking at dette vakte interessen for å brygge eget øl. Jens fortalte at han og en kamerat skulle starte bryggeri, det som i dag er 7 Fjell Bryggeri, og at de brygget hjemme på kjøkkenet. Så før ølskolen var ferdig i juni hadde jeg meldt meg og min mann på ølbryggekurs.
Jeg kjøpte utstyr (brew in a bag) hos Vestbrygg og satte i gang. Min mann har vært med en og en halv gang. Dette var noe jeg måtte gjøre selv! Og jeg klarer det fint alene. Løfter ut meskeposen, bærer kassen med øl ut i boden, følger oppskrift, og har tid og masse interesse.

Boka «Damer & øl.»

Og så en liten presentasjon hvem er du/ dere?
-Rett før jul i 2013 fikk jeg spørsmål fra Steinar Knutsen om jeg ville starte en øl klubb for damer. Jeg fikk med meg Ine Monsen og Elisabeth Walle i styret. «Humlene» er registret i Brønnøysundregisteret som forening. Vårt mål er å skape interesse og læring for øl og ølbrygging.
8. mai 2014 hadde vi første treffet på UNA, hvor vi var 40 forventningsfulle damer.
Vi fikk møte Voss bryggeri og 7Fjell bryggeriet der. De var på plass med mye godt, og for noen, spesielle øl.
Før det første året var omme var vi 50 betalende medlemmer i Humlene og vi hadde over 100 navn på listen med damer som var med oss på forskjellige treff. Så slik ble vi Humlene i Bergen en øl klubb for damer
Damer og Øl: I 2016 ble jeg kontaktet av Inger Lise Uhlen med spørsmål om Humlene var interessert i å stille opp til et intervju vedrørende en bok som hun skulle lage sammen med Hilde Hummelvoll og Ingunn Larsen. Det takket vi ja til. Som Norges største ølklubb for damer fikk vi en flott artikkel over to sider i boken «Damer og Øl»

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
-Det jeg har brygget oftest er en brown ale, Rallar og Amerikansk Pale ale, det er mine favoritter. Damene i Humlene har forskjellige favoritter. Noen liker IPA best, mens andre sverger til det mørke og runde som stout og porter.

«Humlene» på Bergens tak.

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Det beste blant kjøpe øl er det som er nytt og spennende!
Men jeg også veldig glade i øl med tsjekkisk eller tysk humle, quadruple øl og klosterøl,trapistøl, brown ale og pale ale og noe surøl. Ja som du ser det er ingen favoritter- bare mye godt. Det er ikke noe som heter dame øl , bare så dere vet det! Men om jeg skal nevne navn så liker jeg godt disse tre norske: «Tre gamle damer», «Veskyst» og «Rallar».

«Staute kvinnfolk» Inger Vestrheim og Rita Grøtte.

Brygger du alene eller flere?
-Vi er ca. 10 stykker i Humlene som brygger. Noen brygger sammen og noen brygger alene, vi brygger alle hjemme på eget kjøkkenet. Humlene har hatt felles brygging hjemme hos meg. Vi har brygget øl til Blåtur, 8.mars øl, ingefærøl og øl med kveik/ gårdgjær der William Holden kurset oss gjennom den spennende prosessen  med einelåg i kjelen.
Høsten 2017 var Humlene hos Ægir bryggeri i Flåm. Aud Melås foreslo da at det hadde vært kjekt om Humlen ville brygge øl til 8.mars kvinnedagen. Så vi heiv oss rundt å brygga øl som vi sendte vi inn til vurdering. Av de 7 ølene som ble sendt inn var det bl.a. en melkestout som Rita Grøtte og Inger Vestrheim hadde laga en kom best ut. 12 februar 2018 reiste noen av oss til Flåm for å være med å brygge ølet på pubbryggeriet hos Ægir.
Dette ølet som selvfølgelig har fått navnet «Staute Kvinnfolk» skal lanseres 8. mars på Bryggeriet på Zachen i og et par puber til i Bergen.

«Humlene» på besøk hos Ægir bryggeri.

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt, (og i tilfelle; hvordan gikk det?)
-Jeg hadde brygget 4 øl høsten i 2013, da jeg så at jeg kunne levere øl inn til Vestbrygg til en juleølkonkurranse. Jeg hadde et mørkt øl, en «Sjelefred» brown ale, som jeg leverte inn. Jeg kom på 2. plass av 41 innleverte bidrag fra menn. Da skjønte jeg at jeg var på rett vei og en kan brygge godt øl med en gang selv om en er kvinne og ikke har skjegg
Vi har hatt byggekonkurranser i mai 2017 internt i Humlene med brunt øl – da hadde vi Tone Elisabeth Irgens og Devon Priemus som dommere.
Da vant Nina Bjørge med sin porter, andre plass gikk til Gunbjørg Koch, Åse Marie Evjen og Elise Alm med sin havrestout og tredjeplassen til meg med en bayer.

Hvilket utstyr brygger du/ dere på og hvor ofte blir brygging ?
-Vi brygger hjemme på kjøkkenet i kjele med meskepose (Brew in a bag)
Dette er ikke noe teknisk avansert utstyr, så dette er noe alle kan klare uten å være ingeniør og rørlegger. Damer som har kjøkken og liker å styre litt der kan lage godt øl. Så stakkars menn med skjegg som må stå å fryse i uteboden, garasjen eller under altanen mens vi har det varmt og godt på kjøkkenet.
Jeg hadde som mål å brygge engang i måneden, men har ikke klart å holde helt den rytmen. Har tilsammen 40 brygg bak meg.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-Jeg vil eksperimenter mer. Jeg har planer om å brygge et øl sammen med min sønn Mathias. Han liker det lyst og lett så vi har planer om en hvete øl med appelsin og koriander ala ølet «1664 Blanc». Ellers har jeg planer om å lage online kurs på «Enkel brygging på kjøkkenet» i løpet av 2018
I Humlene vil vi prøve å få med flere av medlemmene til å være med på brygge kurs.

Avslutningsvis; har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
Gå på et bryggekurs eller lær av noen som har gått på bryggekurs. Da slipper du å begynne å brygge med «unoter».
-Brygg den øltypen du liker best.
-Start med et øl som er enkelt (uten for mye trinnmesking og temperaturjag) En pale ale for eksempel. Eksperimenteringen/ avanseringen kan komme etter hvert.
-Har du tilgang til et kjøkken så bruk det (hvis du får lov ;-))
-Renhold er det viktigste av alt når du brygger.
-Brygging er for damer også!
Funfacts;
-I England ble kvinnelige bryggemestere kalt «alewives» eller «brewsters»
-Frem til 1400 tallet var det damene som hadde ansvaret for bryggingen.
-Dette vil vi i Humlene få tilbake. Bryggingen skal inn igjen på kjøkkenet og vi kvinner har satt opp håret, tatt på lip glosen og er godt i gang med å brygge godt øl.
Alle staute kvinnfolk  – Gratulerer med dagen 8. mars!
Hilsen Ester Almenning

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..