En liten prat med; Rolv Bergesen, Bergen Craft Beer Fest

Rolv Bergesen i sitt rette element (Foto: Privat)

La oss først begynne med en presentasjon;Hvem er Rolv Bergesen?
-En bergenser (nåja, egentlig født på Askøy, strileblod i årene…) i sin beste alder. Kokk, ølnerd, hjemmebrygger, ølpodcaster, ølblogger, free-lancer, kurs- og foredragsholder om øl og ølrelaterte ting, en av det trehodete trollet Øltanken, og nå også deltidsansatt i Bergen Ølfestival som bryggeri og program-ansvarlig for Bergen Craft Beer Fest, Bergen Ølfestival og Bergen Juleølfestival.

21366963_766799500112086_4270041160188965887_o
Det trehodete trollet; Øltanken. F.v; Hugo, Rolv og Sammy.

Når og hvordan begynte din interesse for øl?

22366517_10155843557986055_8157068900408833701_n
Alle kokker trenger riktig verktøy 😉 (Foto; privat

-Har jobbet i restaurantbransjen i snart en mannsalder, så interessen for smak har selvsagt alltid vært der. Gjennom jobber som servitør, bartender, hovmester og kokk har det vært viktig og interessant å utforske smaker i flytende og fast form, og ikke minst kombinasjonen av dem. Aha-opplevelsen kom en gang tidlig på 2000-tallet. Vi var en gjeng restaurantfolk som brukte å samles innimellom til lange måltider med masse godt drikkefølge og generelt tåkeprat. En dag dukket det opp en flaske Nøgne Ø Porter sammen med et stykke mørk sjokolade, og da var det gjort. (Den ølen kommer jeg forresten stadig tilbake til. Det er Alle Porteres Mor, og min hjemmebryggerkarriere er en livslang jakt etter å brygge den like bra som de gjør i Grimstad.) Dessuten jobbet jeg i perioder i Nederland på 90 tallet og fikk smake masse belgisk øl på legendariske Gollem i Amsterdam, og fikk allerede da øynene opp for at øl er mer enn industripils. Belgisk øl kommer jeg alltid tilbake til, særlig når jeg skal pare mat og øl.

I mai er det klart for BCBF; hvordan startet denne festivalen?
-Den startet vel med at organisasjonen Bergen  Ølfestival begynte å bli såpass stor og veldrevet at man så en mulighet for å bli noe mer enn en årlig ølfest. Man så at det var et oppdrag å utføre; å bringe godt øl og flinke ølhåndtverkere til folket hele året. Siden BØ er forbeholdt norske bryggerier var det 

_MG_3641
Stemningsbilde fra BCBF17

naturlig å tenke en internasjonal festival, og på en tid av året der det ikke skjer så mye ølrelatert. I det siste har vi forresten begynt å bruke slagordene «nasjonal, unik og folkelig» om BØ, og «internasjonal, unik og (litt) nerdete» om BCBF. Det synes jeg beskriver forskjellen på de to på en morsom måte. Interessen for øl har jo økt kolossalt de siste årene, så det var på sin plass å dra i gang en festival som BCBF.

Hva er konseptet bak BCBF og hva kan folk som kommer hit forvente seg?
-Konseptet er å ta pulsen på den internasjonale ølscenen og invitere bryggerier som brygger kvalitetsøl til Bergen. Vi har bevisst satset på å dekke et bredt spekter av stiler og bryggertradisjoner, men vi er hele tiden på jakt etter det innovative, det utfordrende, det kompromissløse, det unike, det eksotiske og den beste kvaliteten. I år kan folk forvente ultrahippe neipa’er, ekstreme stout’er, komplekse surøl, og alt i mellom. Felles for alle ølene er at de er brygget av håndverkere som mener det de holder på med, og er stolt av produktene sine. Mesteparten av ølene har aldri tidligere vært å få tak i her til lands, så dette er en unik mulighet.FB_IMG_1521042406954

BCBF var vel blant de første i Norge som inkluderte alle smaksprøver i billettprisen, hvordan var erfaringene med dette?
-Så vidt jeg vet er vi vel de første? Erfaringene fra i fjor er utelukkende positive, både for 

_MG_3528
Fra BCBF17 

gjester, bryggerier og oss arrangører. Ingen bongekø og mye mer tid til å gjøre det man kom for; smake godt øl og prate med bryggere og ølvenner.

Det har etterhvert kommet mange festivaler rundt om i landet, hvorfor skal folk ta turen til Bergen i mai?
-Fordi vi har en fantastisk samling bryggerier, i et fantastisk lokale, i en fantastisk by, i en fantastisk landsdel.
Ok, jeg ser at det var litt i overkant… Dette er festivalen for deg som er interessert i godt øl og som vil smake øl du ikke har smakt før, og møte ølhåndtverkere du ikke har møtt før. At festivalen skjer i en nedlagt sardinfabrikk like i sjøkanten i mai er vel bare et pluss. Glemte jeg å si at mai er den vakreste måneden i Bergen?

Du har etterhvert fått noen års «fartstid» i ølmiljøet og med ditt forhold til øl og mat, hvordan synes du utviklingen til den norske restaurantbransjen har vært; er øl på vei til å bli likestilt med vin ?
-Absolutt. Det skorter kanskje litt på kompetansen her og der, men i det store og hele har bransjen fått øynene opp for hvilke muligheter som ligger i å pare øl med mat. Men vi trenger flere som fordyper seg i øl til mat, både kokker og servitører. Og vi trenger flere som kan misjonere for det; jeg opplever fremdeles mange skeptiske blikk når jeg anbefaler øl i stedet for vin til mat.

Du har helt sikkert mange gode tips til øl og mat komboer, men nå som våren og terrassesesongen nærmer seg vil jeg høre «øl og låt kombo» ; hvis du skal sette deg på terrassen å slappe av hvilken øl velger du og hvilken låt setter du på anlegget?
-Jeg har en rimelig schizofren platesamling, og musikk er som øl; det avhenger av kontekst, dagsform og vær. Varme vårdager i hagen er ofte en frisk og ikke alt for alkoholsterk IPA, på platespilleren står Stir It Up i original rocksteady-versjon fra 1967.

Og siden deg er deg kan du få lov å slenge på en anbefaling på grillmat og passende øl til 😉
-Få fatt i en godt modnet entrecote. Knus fettøyet i midten med skaftet på kokkekniven. La den ligge i romtemperatur i noen timer. Gni den godt inn med havsalt og litt pepper. Fyr opp grillen til den er skamvarm. Grill entrecote’en har i noen minutter på hver side. La den hvile litt. Legg den på tallerkenen, skvis litt sitron over, ha over litt god olivenolje og litt grovkvernet pepper. Skjenk Humlehelvete (Veholt) i glasset og nyt!

30167354_1327556064011859_6894512114707921498_o
Humlehelvete fra Bryggerhuset Veholt.

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..