En liten prat med; Benjamin Ellingsen Løndal, Mjøderiet

Benjamin Ellingsen Løndal
(Foto; Privat)

Som vanlig begynner vi med en liten presentasjon; Hvem er Benjamin?
-Benjamin er egentlig bare et stort smilende skjegg med litt kort kropp. Han er veldig opptatt av god smak og aroma i både fast og flytende form. Han bor på en gård rett utenfor Bergen, men bruker mesteparten av tiden sin mellom betongveggene i Arna Industrihus.

Når og hvordan begynte din interesse for øl?
-Det begynte da min far serverte meg en Nøgne Ø IPA i solveggen på terrassen. Etter det startet jakten på å smake på det man fant av «rare» øl på polet. Hvilket år det var klarer jeg dessverre ikke å huske. Men kanskje rundt 2009?

Fortell litt om veien fra hjemmebrygger til jobb hos Lysefjorden og nå Mjøderiet.
-Da jeg først begynte å brygge øl solgte jeg båten min og kjøpte en Speidel 50L. Jeg brygget fort 100L øl i måneden, men jeg aner ikke hvor det tok veien ;P Har alltid vært interessert i å lage ting hjemme, men også i norrøn mytologi. Det var klart jeg måtte prøve meg på mjød

11215839_676248769142595_3844652583746193228_n
Første møte med Benjamin BØ15også.

Samtidig som Rune i Lysefjorden Mikrobryggeri tilbød meg en jobb ringte Stian Krog meg og lurte på om jeg ville være med og stifte Mjøderiet. Dette skjedde julen 2015 samtidig som jeg ble onkel for første gang 😊 Artig romjul.

Mange har nok hørt om mjød, men alle vet nok ikke egentlig hva det er . Kan du forklare hva mjød egentlig er og hvordan det fremstillingen skiller seg ut fra ølbrygging?
-Mange bruker ordet «mjød» om øl, og det fleste tror at det nettopp er øl. Et mørkt vikingete øl med kvister oppi etc. Mjød er basert på honning. I motsetning til øl hvor man får gjærbart sukker fra maltet korn, blander vi altså ut honning med vann og gjærer det. Så det er mer riktig å kalle det vin, honningvin.
Fordelen er at en bryggedag stort sett bare går ut på å blande ut honningen, justere musten (vi kaller det must og ikke vørter, som ved setting av sider og vin) til det beste miljøet for gjæren, og tilsette gjær. Ulempen er at man må passe på gjæringen nesten daglig og gjøre videre justeringer for å unngå åprodusere flybensin eller ujevn gjæring.

31956726_1881188265259428_7600542064517840896_o
Mjød på BCBF18

I tillegg til «ren» mjød ser man at dere hos Mjøderiet har mange forskjellige tilsetninger i mjøden. Kan du fortelle litt om de forskjellige typene mjød og hva man kan tilsette?
-Mjød har utallige underkategorier. De som er mest populære å bruke er hhv.; Melomel som er med frukt og/eller bær, Braggot som også kan kalles honningøl da det er brukt både malt og honning (ofte mer likt et øl), og Metheglin som er mjød tilsatt diverse krydder og/eller urter.

Mjød er jo ofte relativt sterkt; når og til hva passer mjød?
-Mjød passer alltid! Kaffemel på godt norsk (coffeamel) er jo mjød med kaffebønner så den kan man jo starte dagen med. Så kan man gjerne ta en med pasjonsfrukt til lunsj salaten? Til middag er en sterk melomel med chili godt til grillmaten her passer nok pasjonsfrukten godt også. Til kvelds smeller man inn en sterk søt klassisk mjød til ostetallerken. Det. Er. Digg.

Det nærmer seg nå to år med mjøderiet, hvordan har mottagelsen vært blant publikum?
-Mottagelsen har vært overveldende! Vi har nettopp flyttet for oss selv etter å ha bodd hos Lysefjorden Mikrobryggeri. De siste 6mnd har jeg og de andre pusset opp og montert nytt utstyr i vårt helt egne lokaler på 250kvm 😊 Produksjonen henger vi litt etter med, men nå begynner ting å løsne og vi har fått flaskelinje! I fjor brukte vi 1300kg med honning. Med det nye oppsettet er planen å bruke samme volum honning per måned.

 

37417423_1058564777631615_3711566898748456960_n
Benjamin hos Superstition meadery (Foto: Mjøderiet)

Hvis vi skal se noen år fremover; hva er fremtidsplanene for Mjøderiet og tror du mjød vil bli en mer utbredt drikk fremover?
-Vi i Mjøderiet jobber for å opplyse det norske folk om hva mjød er og kan være. Planene våre fremover vil å bli mye lettere tilgjengelig for folk flest via butikk og pol. Mjød har blitt enormt stort i USA, og bølgen har begynt å treffe Europa. Vi reiser til USA i sommer og skal samarbeide med 3 av de største mjøderiene i verden. Så vi begynner rolig der.

 

Avslutningsvis lar jeg alle velge en låt og et øl, eventuelt en mjød som er passer utmerket sammen hva velger du?
-Dette var jo det aller vanskeligste spørsmålet…
Mjød : Superstition Straw Berry White – Låt : RHCP – Dark Necessities
Øl : Nøgne Ø Imperial Brown Ale – Låt : Audioslave -I Am the Highway

IMG_6030
Alltid god stemning når Benjamin er i nærheten! BCBF18

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..