Hjemmebryggeren; Frank Gamsgrø, Løå Haandbryggeri

 

Fylkesmestere fra Løå Handbryggeri

 

Først en liten presentasjon hvem er dere?
-Vi er Løå Haandbryggeri fra øya Gossen utenfor Molde. Vårt bryggeri består av Frank Gamsgrø, Robert Drågen, Radoslaw Nowotnik og Geir Jonny Farstaddal. 4 kompiser som ble kjent via jobben og starte å brygge øl i 2015.

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmbrygging?

Brygging av NEIPA

-Ølinteressen har vært stor lenge, og det var opprinnelig Robert som pusha på at vi burde bli hjemmebryggere da Frank hadde småbruk med god plass til dette. Frank endte opp med å by på en 25L brygger fra netthandelen som ble vår. Når vi skulle kjøpe inn alt det andre vi trengte og oppdaga at dette ikke var helt gratis fikk vi med oss Geir Jonny som 3 mann på laget så ting skulle bli litt billigere Vi var totalt hekta fra 1. brygg ( som tilfeldigvis skar seg totalt…) og vi fikk aldri nok. I starten brygga vi flere ganger i uka, og vi utviklet oss mer og mer til det bedre. Etter ca 1,5 år med forsatt stigende interesse og massevis av gode resultater på ølen bestemte vi oss for å ta en skikkelig oppussing av bryggeriet slik at det var brukervennlig og lett å holde rent. i dette tidspunktet kom 4. kompis Radoslaw Nowotnik med på bryggeteamet. Nå er bryggeriet i prima stand, og vi har separerte soner for brygging og flasking slik at vi kan jobbe på begge stasjoner samtidig uten å stå i veien for hverandre!

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
Det er et så utrolig stort spekter av øl som kan brygges. Utviklingen har jo vært enorm. Fortsatt kommer det jo nye og grensesprengende øl, og akkurat disse kan en lage selv om man setter seg inn i det. Å tenke at du tilslutt kan sitte å nyte et skikkelig godt øl som du selv har laget er helt fantastisk, også får du jo sette eget navn og design på den og!

Logo og motto

Vi sender også et par smaksprøver av hvert brygg til noen flinke karer i Molde for å få ølen vurdert med kritiske øyne. Alltid spennende hva de kommer tilbake med.

Brygger du alene eller flere?
-vi er 4 stykker i bryggeteamet. Vi brygger alltid sammen og deler resultatet av hvert brygg.

Blant deres egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?

Trippel tørrhumlet NEIPA med mangopuré.

-Oi, den var ikke enkel. Vi har brygga over 100 batcher og mange er veldig god. Allikevel kan jeg dra frem noen. En av dem en NEIPA med
mango vi kaller Good Mango Gone Bad som ekstremt bra, samt en Pastry Stout vi nylig er ferdig med som ble skikkelig god. Vi tilsatte alt godt vi fant i julehylla, og tilsatte en hel hjemmebakt sjokoladekake i den. Endte med navnet Imperial Diabetes! Tilslutt kan jeg dra frem en Lambic – Kriek som er en collab batch sammen med Ibryggeri, et annet hjemmebryggeri her på Gossen. Den tok ca 1 år å lage men ble helt fantastisk god.

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Det finnes så utrolig mye godt, men det er vel moderne IPAER, Surøl, Imperial Stouts, Barley Wines og Quadrupler som blir kjøpt igjen og igjen og igjen.

Har dere deltatt i konkurranser med ølet deres, og  hvordan gikk det?
-Ja vi har vært med på en del konkurranser. Første konkurranse var i 2016 – en sommerølkonkurranse som ble arrangert av Romsdal hjemmebryggerlaug. Til dette laget vi en English Golden Ale og tok 1. plass.
Vi deltok også på bryggarmeisterskap i Ørsta/Volda i 2018 med en White IPA og endte med 1 plass i publikumskonkurranse og 3 plass i flaskekonkurranse.
Vår siste konkurranse var Fylkesmesterskapet i hjemmebrygging for Møre & Romsdal. Vi tok med en NEIPA og tok 1 plass her også og ble fylkesmestere 2018!

Mesking

Hvilket utstyr brygger dere på og hvor ofte blir brygging ?
-Vi brygger på ganske enkelt utstyr. Vi har 2 x 50 liters manuelle BB60 som vi brygger på. bryggekjelene viser seg mere enn bra nok til å lage godt øl på! Vi har lagt en del penger i selve bryggelokalet som ble oppusset i 2017.Da støpte vi nytt gulv som ble dekket med epoxy, satte inn et langsgående kjøkken på bryggersiden og rustfrie stålbenker med alt tilbehør på flaskingsiden av bryggeriet. På veggene er det våtromsplater, så dette er et fullverdig våtrom. I tillegg skaffet vi en heavy duty hylle til diverse utstyr og laget et separert «lager» til malt / humle som vi veier opp og kverner på. Vi kjøpte også can seamer fra Brande Agentur som er flittig i bruk. Seameren er nok favorittutstyret. Uhyre kult med hjemmebrygg på boks!
Vi brygger nå 100 L hver 14 dag hele året. Det fungerer veldig bra da 2 av oss starter med mesken, mens de 2 andre får flasket/fatet/bokset brygget vi hadde ved forrige brygg. Det er veldig effektivt, og vi slipper innom bryggeriet bare for å flaske eller brygge. Skal vi ha en bryggepause setter vi på en lager. Da får vi 1 bryggedag fri.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-Vi har jo vært innom tanken å prøve oss som registrert bryggeri, men jeg tror vi kommer til å fortsette som hjemmebryggere, og heller lære mer og mer og stadig lage bedre øl. Vi har jo en facebookside som vi legger ut diverse på, så om vi kan være til inspirasjon for andre bryggere er jo det et godt mål!

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
-Finnes 1000 tips å gi, men en ting som er blant det viktigste er hygiene. Hold ting rent og bruk riktige vaskemidler. Veldig synd å ødelegge et brygg ved å slurve på vaskingen.
Ellers – ikke start med noe komplisert og vanskelig. Du har god tid på å utvikle bryggekunsten din. Bygg deg et gjæringskap så du får kontroll på den tidlig. Gjæren er viktigere enn du kan ane.
Når du har kontroll på prosess og temperatur kan du utvikle oppskriftene dine, justere vannet, få kontroll på gjæren din og sånne ting. Dette utvikler seg med tid for den som er interessert! Kos deg med brygginga !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..