Hjemmebryggeren; Kristian Svenning, Sticky Tentacles

Sending på Youtube

Først en liten presentasjon hvem er du?
-Jeg heter Kristian, jobber i det daglige innen IT, og er en avdanket svømmer som nå nøyer seg med å svømme med øynene i selskapslivet fremfor de store utskeielsene i bassenget. Jeg er gift, og bor i Oslo sammen med min fru. På fritiden har jeg to store og en litt mindre lidenskap; musikk, brygging og også etter hvert noe gaming.
-De siste par årene, fordelt på to omganger, har jeg levd på YouTube under navnet Sticky Tentacles , der jeg laster opp videoer om hjemmebrygging, øl og tidvis litt mer vlog-basert materiale. Det har vært en morsom reise, og er noe jeg er har blitt veldig glad i å gjøre. Jeg har blitt kjent med mange hjemmebryggere internasjonalt og her til lands som en følge av dette, noe jeg synes er veldig stas. Kanalen er på engelsk slik at seere fra hele verden kan følge med på og forstå hva jeg sier, ikke bare nordmenn.
Da jeg startet i sin tid hadde jeg også mest kontakt med bryggere fra Storbritannia, Australia og New Zeeland så det var naturlig å gå for en internasjonal profil, som jeg fremdeles holder. I dag har jeg vel en omtrentlig 50-50 fordeling av norske og utenlandske følgere. Fin-fin engelsktrening også! Jeg har i skrivende stund ikke den største følgermassen sammenliknet med andre, men vi er en god og trivelig gjeng, så det er bare å joine oss 😊 Skamløs egenpromotering der altså 😛

Sticky tentacles logo

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmbrygging?
-Mesteparten av familien min er engelsk, så jeg har naturlig nok vært veldig mye der borte gjennom oppveksten. Da jeg begynte å drikke øl på starten av nittitallet, ble jeg raskt glad i den engelske pubkulturen og fikk sansen for bitter, stouts og de mer smakfulle ølene.
Dette holdt seg i mange år, og selv om jeg hadde mange flotte ølopplevelser på Oslo Mikrobryggeri fra midten til slutten av 90-tallet og utover var jeg litt treg i avtrekkeren da bryggerier som Nøgne Ø og Haandbryggeriet begynte å røre på seg. Interessen tok veldig av etter at hun som etter hvert ble min kone begynte å dra med seg IPAer og andre spennende øl fra Haandbryggeriet og Nøgne Ø hjem for smaking på fredagskveldene. Tror dette var rundt 2006-2007.
Dette ballet bare på seg, og etter at en kompis skaffet seg en bryggemaskin mot slutten av 2011, tok vi steget og kjøpte et startsett fra Nøgne Ø med 5-liters gjæringsflaske og det jeg mener å huske var et Nøgne Ø Citra SMASH IPA kornsett for å prøve oss på denne hobbyen. Etter litt mailing frem og tilbake med Nøgne Ø og en nervepirrende bryggedag etterfulgt av tidenes mest sølete og nevrotiske flasking fikk vi til slutt noen flasker med egenprodusert IPA og det smakte himmelsk.
Det ble et par brygg på det oppsettet før vi gikk all in og kjøpte en BeerBrew30 påsken 2012. Har kost oss MYE med den, for å si det slik 😊

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
-Muligheten for å lage ferskere og ofte faktisk bedre øl enn det man får på polet, friheten til å eksperimentere med nær sagt hva som helst, og stoltheten ved å servere og avnyte noe man har laget fra bunnen av med sine egne hender. Jeg er veldig glad i den kreative prosessen, og koser meg like mye når jeg tenker ut en ny oppskrift på et øl, mjød eller cider som jeg gjør når jeg lager ny musikk her hjemme. Disse to tingene går egentlig litt hånd i hånd for tiden, siden jeg lager all musikken til kanalen min selv også.

Brygger du alene eller flere?
-Stort sett brygger jeg alene, men kona er sjelden langt unna og er uvurderlig sparringspartner når jeg er i tvil om ett eller annet. Hun er med på råd når jeg vurderer hva jeg skal brygge, og bidrar med synspunkter på smakstilsetninger og slikt når det trengs. Det hender også at hun bruker litt av vørteren jeg sitter igjen med og tilsetter litt spraymalt og eksperimenterer med diverse tilsetninger så det har blitt noen sidebrygg fra konemor opp gjennom årene som har vært spennende og interessante. Men det meste av den fysiske prosessen står jeg for.

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?

Kvalitetstid med Speidelen 😉

-Himmel og hav, det er et vanskelig spørsmål. Selve rangeringen vil nok variere ut fra dagsformen, men jeg brygget i fjor en imperial stout jeg kalte Svartdalen Imperial Stout, som ble veldig god. Dette var første gangen jeg prøvde å dobbeltmeske i stedet for å spe ut brygget med spraymalt for å få opp alkoholprosenten, og jeg synes det gjorde en utrolig forskjell på sluttresultatet. Tjukk, oljete, full av kaffe, sjokolade og godsaker i smaksprofilen.
-Ellers har jeg en pale ale med Kohatu og Motueka som jeg har brygget flere ganger som er veldig forfriskende og god, så det er nok også en favoritt. Jeg holder nok også en mjød jeg brygget på noe lokal honning fra Toten der jeg tilsatte sitronskall og -saft som en favoritt. Den endte opp med å bli mye bedre enn jeg trodde den skulle bli så den ryker inn på lista. Skal brygge den igjen nå snart, med noen forandringer. Ellers har jeg én flaske igjen av en «trappist» jeg brygget for snart fem år siden (mener jeg å huske) som har blitt veldig bra med alderen. Den var inspirert av Rochefort 10 i sin tid, og det var nok mer flaks enn dyktighet at den ble så bra som den ble. Var litt tung på labben med krystallmalten, for å si det slik.
Utover det har det blitt mye IPA, brown ales og stouts som har blitt kjempegode. Som sagt; vanskelig å rangere!

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Det kommer helt an på dagsformen. Noen ganger er det eneste riktige en god gammeldags Ringnes pils fra butikken, andre ganger går det i en eller annen form for superhumlet IPA fra polet. Eller noe annet snacks. Jeg kjøper veldig sjelden samme øl flere ganger, og elsker å lete meg frem i polhyllene etter interessante øl jeg ikke har smakt før. Lander veldig ofte på relativt sterke og velhumlete IPA da, så det er mulig det blir det mest riktige svaret her selv om det som sagt avhenger helt av hva jeg føler for til enhver tid. Kan nevne Bad Mango fra Cerviciam, Cannon Ball IPA fra Magic rock, Ørken Sur fra Siste Sang og Imperial Brown ale fra Nøgne Ø som noen faste favoritter.

Har du deltatt i konkurranser med ølet d?
-Nei, det har jeg ikke.

Hvilket utstyr brygger dere på og hvor ofte blir brygging ?
-I disse dager brygger jeg oftest på en 10 liters Speidel som jeg har blitt veldig glad i. Bor i leilihet så det er begrenset plass til både utstyr og produkt, så den er veldig kjekk. Brygger av og til på den gamle BeerBrew 30, som fremdeles holder koken. Det går litt opp og ned hvor ofte, men jeg tar sikte på en eller to bryggedager i måneden….selv om det går litt i rykk og napp, avhengig av tid og krefter i hverdagen.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-Brygge oftere og brygge mer interessante øl. Planer å starte et Solera-prosjekt med Brettanomyces og muligens noe Lactobacillus eller Pediococcus, har ikke alt helt krystallklart for meg enda, men jeg ønsker å ta det i noenlunde den retningen. Ellers planlegger jeg å teste noen Berliner Weisse, fortsette å brygge sterke stouts og kanskje også en barley wine. Når jeg får på plass mulighetene for temperaturkontrollert gjæring blir det nok også noe lager, bokkøl og slikt. Har alvorlige planer om å brygge mer med frukt også. Alt i alt eksperimentere mer og få mer interessant i hyllene som jeg kan dele med folk.

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
-Kos dere med prosessen. Ikke nevrotiser unødig over om mesketemperaturen varierer med en grad eller to, eller om dere er usikre på noen av stegene. Begynn enkelt og bli trygg på basiselementene før dere våger dere på mer avanserte øl og teknikker. Bruk Internett for tips, men ta de mest kategoriske utspillene i forumene med et par klyper salt, det er lite eller ingenting som er hugget i stein i denne hobbyen. De aller fleste reglene kan brytes, bortsett fra én: dere må være fanatisk nøye på rengjøring og desinfisering. Utover det: kos dere, det blir stort sett øl til slutt! 😊

Fra youtube.
Reklame

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..