Norsk Kornølfestival

Mange har fått opp øynene for kveik og tradisjonelt norsk gårdsøl, men å få smake ølet og møte bryggerne har vært nesten umulig.
Man måtte rett og slett kjenne bryggerne personlig. Men det finnes en løsning: Norsk Kornølfestival holdes hver oktober i Hornindal.
Her møter tradisjonsbryggerne opp og serverer ølet sitt og forteller om bryggingen. Noen av dem har med seg familiekveiken og deler ut til de som vil ha.


Gårdsbryggerne serverer øl første halvpart av dagen, før de
kommersielle bryggeriene tar over og selger sine øl. Her kommer bryggerier som Nøgne Ø, Voss Bryggeri, Klostergården, Bygland Bryggeri, osv og serverer øl inspirert av norsk tradisjon. Noen er gjæret med kveik, andre har brukt einer, og noen har brukt stjørdalsmalt.

I tillegg er det hvert år demonstrasjon av hvordan man brygger tradisjonsøl i festivalhallen. I fjor kom to litauere og demonstrerte hvordan man brygger en litauisk tradisjonsstil som heter keptinis, der mesken stekes i ovn i tre timer. I år kommer den finske forfatteren og hjemmebryggeren Mika Laitinen for å demonstrere hvordan sahti blir brygget.

Brygging på gamlemåten.

Mange utlendinger har latt seg inspirere og tatt turen fra Polen,Storbritannia, Nederland og til og med USA, ene og alene for å få se norsk ølkultur på nært hold. I år ble festivalen til og med anbefalt
av New York Times som et av stedene man burde reise i 2019.

For de som er ekstra interessert går det an å betale ekstra for å være med på en bryggesesjon der en norsk gårdsbrygger som er oppvokst i tradisjonen viser brygging av norsk kornøl i et eldhus fra 1700-tallet.

Link til Norsk konølfestivals side.
Tidligere prat med William Holden som dessverre gikk bort i fjor.
Tidligere prat med Lars Marius Garshol .

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..