Hjemmebryggeren; Peter Marius Olsen, Skamlaust Bryggeri

Peter Marius Olsen

Først en liten presentasjon hvem er du?
-Mitt navn er Peter Marius Olsen, kanskje mer kjent som Skamlaust Bryggeri på sosiale media. Opprinnelig nordlending, men har rota meg ned til Trøndelag, hvor jeg jobber på Brewshop, kanskje en av de kuleste arbeidsstedene i Norge!

Oppkok.

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmbrygging?
-Som de fleste andre var jeg pilsdrikker i starten, helt til en av mine kompiser dukket opp på døra med noen flasker med en flaske «Fyr og Flamme», Nøgne «#100», og noen flere som jeg ikke husker navnet på akkurat nå. Det var mitt første møte med godt øl, og jeg husker jeg brukte ordene gudenektar om disse. Store smaker, på et helt annet nivå enn den småkjipe butikkpilsen. Relativt kort tid etter det bestilte jeg et kit fra Coopers, som inkluderte gjæringsbøtte, flasker, og litt utstyr, og en boks med ekstrakt. De kalte det lager, men skulle gjæres i en uke på 22 grader. Det var ikke meget smakfullt. Etter tre forsøk med ekstrakt, kom jeg frem til at det måtte være mulig å få til noe bedre enn dette, og endte opp med å bestille netthandelbryggeren som første allgrainmaskin. Siden den gang har det bare ballet på seg!

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
-Når du brygger eget øl har du så utrolig mange muligheter, og kan koke sammen akkurat det du har lyst til. Vil du brygge pils, så brygger du pils. Vil du brygge IPA, så brygger du IPA. Vil du lage en sur NEIPA med fruktpure, laktose, vanilje, eikechips og bourbon, så syns jeg du skal gjøre du det. Det er alltid noe nytt å utforske, både råvarer, teknikker, utstyr, og smaker. I tillegg er det blitt såpass mange som brygger nå, så du kan alltid snakke med noen som brenner for det samme. Hjemmebryggermiljøet er blitt enormt, og utrolig trivelig!

Brygger du alene eller flere?
-Jeg startet med en kompanjong som var med på ekstraktbryggene, og som var med på første batchen med allgrain. Familielivet kalte, jeg flyttet, og har brygget alene siden da. Med det sagt, streamer jeg bryggedagene innimellom, og da er det alltid koselig med selskap på streamen i form av stor trafikk i chatten. Fruen i huset skal også ha en shoutout for assistering med flasking og kvalitetssikring, så klart. 😉

Eget brygg.

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
-Mitt absolutte favorittbrygg er batch nr 50, som heter «Dommedag». Det er en russian imperial stout på hele 10.5%, tilsatt laktose, vaniljestang, og Ron Zacapa (rom). Denne har også en FG på 1.040, så den er så tjukk at du nesten må tygge før du svelger.
Må også trekke frem en NEIPA jeg brygga for kort tid siden. «Nedsnya» er en NEIPA basert på Sleeping Village sin «Astral Insight», bare neipafisert med en god del mer humle. Dette var skikkelig juice, som forsvant på en knapp uke!

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Her er jeg åpen for det aller meste, men det går for det meste i øltyper som er spennende og nye. Kommersielle surøl, fruktige neipa/apa, og tykke stouts er typiske favoritter. Stort sett på tapp.

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt, og i tilfelle; hvordan gikk det?
-Jeg har sendt en del til konkurranser, spesielt ivrig i NM. Utfallet har vært varierende, men kan i det minste skryte av to andreplasser med en amber ale i 2017, og en barley wine i 2019. Jeg er også utdannet øldommer, og bruker mye tid på dømming av øl, både til konkurranser og hjemmebryggere. Dette er utrolig artig, og nivået på hjemmebryggerne er overraskende høyt!

Ølhylla.

Hvilket utstyr brygger dere på og hvor ofte blir brygging ?
-Jeg starta med netthandelbryggeren, men oppgraderte fort til Grainfather. Etter hvert kan det hende det blir trekjelersoppsett, men frem til den tid kommer, går jeg inn for å modifisere (les torturere) Grainfatheren til det ytterste. Til nå har jeg bytta ut pumpa med noe mye kraftigere, bytta ut alt av rør med triclamps, fiksa CIP-system, og whirlpool. Neste steg blir automatisering av skylleprosessen. Til gjæring har jeg gått for 4 Grainfather Conical med glykolkjøler, CIP-system, og lukka overføring til fat. Stålkontroll på hele prosessen! Og så klart er Oktober boksmaskin rett rundt hjørnet.
Jeg brygger stort sett en gang i uka, gjerne to batcher i slengen. De koniske tankene står som regel alltid i bruk.

Modifisert grainfather

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-Mitt mål er å lage så godt øl som mulig, og stadig utvikle meg som brygger med nye teknikker. Kommer også til å satse stort på konkurranser fremover, og forhåpentligvis bli lagt merke til der. Ellers kommer jeg nok til å fortsette i samme tralten som jeg har gjort, og bare brygge det jeg føler for. Som mange andre, er drømmen selvfølgelig å få brygge i kommersiell sammenheng, så vi får se hva som skjer fremover.

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
-Ikke overtenk prosessen for mye. Bare kjør på! Brygg det du føler for, spør andre bryggere om tips og råd om du lurer på noe, og ta en ting i slengen om du vil forbedre ølet ditt. Det er faktisk mye enklere enn man tror! Mitt beste råd er for øvrig å legge mer i temperaturstyring og gjærhelse enn i selve bryggeprosessen. Det er tross alt gjæra som lager ølet, ikke bryggeren. Husk å ha

Gjæringstanker.

nok gjær, og hold gjæringstemperaturen stabil, hold godt renhold, så skal det mye til for at du ikke får et godt øl!

Husk også å følge Skamlaust Bryggeri på Facebook , instagram og Youtube!

Skamlaust Bryggeri
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..