Julemat og øl med Rolv Bergesen

Rolv Bergesen i sitt rette element.

La oss først begynne med en presentasjon; Hvem er Rolv Bergesen?
-En bergenser (nåja, egentlig født på Askøy, strileblod i årene…) i sin beste alder. Kokk, ølnerd, hjemmebrygger, ølblogger, freelancer, kurs- og foredragsholder om øl og ølrelaterte ting, en av det trehodete trollet Øltanken, og nå også deltidsansatt i Bergen Ølfestival som bryggeri og program-ansvarlig for Bergen Craft Beer Fest, Bergen Ølfestival og Bergen Juleølfestival.

Pinnekjøtt
(Bilde; Godt.no)

-Mine forfedre kommer fra Sunnfjord og Nord-Hordaland, så røykt julemat er utelukket.
Det eneste som gjelder på julaften er saltet og tørket pinnekjøtt, med kålrotstappe og mandelpotet.
Pinnekjøttet vannes, så legger jeg mandelpoteter, med skall, i en stor kjele.
Dekker med 50/50 vann og nut brown ale, f.eks. Samuel Smith’s Nut Brown Ale (dessverre har Ægir sluttet å produsere Naglfare), legger pinnekjøttet oppå, dekker med aluminiumfolie og tett lokk og damper til det er ferdig.  Kålrot koker jeg møre sammen med litt potet, moser grovt med smør og fløte og smaker til med salt og pepper.
Gjerne en skje eller to av pinnekjøttkraften i.

-Jeg veksler mellom tre varianter drikkefølge til:
1.Det må selvsagt serveres akevitt til pinnekjøtt, og det er ikke alt øl som passer til akevitt. De gangene jeg har valgt oud geuze som drikkefølge har jeg måtte la akevitten stå. Geuze er nydelig følge til maten, helst fra 3 Fonteinen.
2.Voss Bryggeri sitt Jolabrygg sitter som en kule til tradisjonell vestlandsmat, og tåler veldig godt en akevitt på siden.
3.Har jeg tid brygger jeg gjerne min egen JPA (Jule Pale Ale). Den skal ha medium maltkropp, akkurat passe bitterhet, og litt sitrustoner fra tørrhumlingen. Jeg legger den rundt 6%, sånn at det blir litt kropp og munnfølelse. I år er det mulig jeg prøver 7 Fjell’s nyeste kreasjon, The Grinch Stolen X-mas IPA, siden den ligner litt på min JPA.

-Min tradisjonelle juledessert er Himmelsk Lapskaus. Opprinnelig de berømte boksene med fruktcocktail, iblandet (fersk) mandarin, pære, banan og valnøtter. (Det høres kanskje sært ut, men jeg vokste opp på 60 og 70-tallet). I moderne tid lager jeg det heller fra bunnen, koker sukkerlake (med litt hvitvin i) og legger oppkuttet frukt i den sammen med en klunk Cointreau. Jeg har enda ikke funnet noe øl som matcher dette. Problemet er selvsagt kremen. Mulig det kun er mer Cointreau som funker her.
Etter at kaffen er drukket, sammen med en ørliten calvados, er det på tide med julekaker og Tomasmesse fra Kinn. Alltid like godt, og alltid like interessant å åpne flere årganger og merke hvordan den utvikler seg med alderen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..