Julemat og øl med Lasse Lukacs

Først en liten pressentasjon

Lasse har gledet seg til jul lenge..

Lasse Lukacs; Oslogutt, talsmann for Klanen, Kokk, festivalsjef for Håndverksølfestivalen i Oslo og mannen bak ølbloggen LasseL.

Gammel familietradisjon på juleaften betyr kalkun for min del.
Som kjøkkensjef og kokk blir det mye julemat i ukene før juleaften.
Vi snakker MYE julemat. Mye. Så mye julemat at man faktisk kjenner hva andre har spist på julebordet når de slipper en liten fjert dagen etter.
Jepp, så mye julemat …
Det er derfor veldig deilig med kalkun på selve dagen, da det er sjelden det blir servert som julemat og selv om første dag jul betyr lefse med smør, sennep og kalkun til frokost, er jeg fortsatt ikke lei kalkun om den skulle komme på bordet ved årsskiftet.
Jeg er veldig glad i rakfisk, torsk, pinnekjøtt, ribbe og medister, samt ertepure, rotmos og rødkål, men man får nok når det serveres så ofte fra kjøkkenet før jul.
Kanskje det er mangelen på øl og akevitt?
Men jula er kos. Natt til juleaften er det alltid en whisky foran treet når alle har gått og lagt seg. Johnny Walker Blue label har blitt juletreet sin hyllest de siste årene.
Juledagen blir det ymse øl og årets Gilde juleaquevit som nytes under matlagingen, fra lyst øl til mørkt, fra surt til søtt. Hva enn man føler for underveis i kokkeleringen.
Men til maten er det ganske strikt regime.
Menyen:

Kinn Solsnu

Forrett: Øl og akevitt. Grenser for hvor mye spising man skal gjøre i jula…
Hovedrett: Langtidsstekt kalkun, med Waldorfsalat, kalkunsjy-saus med Bisto, ris, erter og gulrøtter
Her er det Kinn Solsnu som får æren til å åpne ballet. Fabelaktig øl! Skulle helst sett denne biere de garde året rundt. Lik St. Hallvards sin Taffel-øl. Altfor sjelden de kommer ut.
Som mat- og ølnerd er det ikke nok med ett glass på bordet. Ei heller en øl…
Dupont Avec Les Bons Voeux skal også med til kalkunen. Og Simers Oslo Aquavit i snapsglasset. Tenna løper i vann.
Dessert: Multekrem! Her kan man plaske oppi en klunk hveteøl i kremen også!!!
Multekrem med kromkake til dessert og da blir det ærverdige Ringnes Julebokk attåt, men helst ett eller to år gammel. PS! Årets utgave er litt tynn… (GISP!).

Mjøderiet Julemjød
(Foto Lasse Lukacs)

Det er også veldig fint å ha et glass med Mjøderiets Julemjød ved siden av også, som fremhever multekrem og kromkakene på en litt annen måte. Snadder!!!
Etter siste munnfull, men som gjerne kunne vært til, blir det en Westvleteren 12, Rochefort 10 eller St. Bernadus Abt fra kjelleren som har ligget minst 3 år.

Klikker dere her kan dere lese flere forslag fra bloggen til Lasse Lukacs.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..