Julemat og øl med Sigrid Strætkvern


I dag er det ingen hvem som helst som kommer med tips til julemiddagen.
Hun har over 30 års fartstid i ølbransjen, er øldommer, har utviklet Ølsommelier-studiet og Ølambassadørkurs for Ringnes i over 20 land, har gitt ut boken «Øl med kniv og gaffel» og har tittelen «Stemningsskaper»!
Med andre ord er det ingen tvil om at hun hva hun snakker om.

Generelt tips for bruk av øl i mat er å unngå de bitre ølene i matlagingen. Bitterheten forsterkes ved koking og skaper lett en ubalansert rett. Bitterheten kan justeres / kontrasteres ved bruk av rotgrønnsaker eller sukker/honning/sirup, så lenge det passer i retten.

For øl til maten, kan du velge også litt mer bitterhet i ølet. Salt og fett i mat vil dempe opplevd bitterhet i ølet, så pale ale eller IPA kan fint gå til pinnekjøttet. Maltsødmen i juleøl vil også dempe / kontrastere noe av det salte i julematen. Under deler jeg tre oppskrifter / tips til juleøl med og til juleøl.

Syltet laks i juleøl – til julefrokosten
Pinnekjøtt dampet i juleøl
Juleølmarinert fiken med chili

Glad laks i juleøl
(foto: Isidor Åstrøm)

Glad laks i juleøl
(4 personer)
400 g fersk laksefilet
lake:
1 dl vann
1 dl lys eddik 5%
3 dl Ringnes juleøl (butikk)
2 ss salt
4 ss sukker
1 ts tørr sennep evt. vanlig sennep
20 sorte pepperkorn
2 laurbærblad
2-3 løk i tynne ringer
4 hele nellikspiker
Skjær laksen i biter ca 2 x 2 cm. Gi alle ingrediensene til laken et oppkok og avkjøl den. Til romtemperatur. Hell laken over fisken og la den trekke i kjøleskapet i 1 døgn.
Fisken serveres med pepperrotkrem, flatbrød og smør.
FORSLAG TIL ØL:
Ringnes eller E. C. Dahls Juleøl (butikk).

Pinnekjøtt med juleøl

Pinnekjøtt med juleøl
Du trenger:
Mandelpoteter
1 boks Frydenlund Juleøl fra butikk (god maltsødme, lite bittert)
Pinnekjøtt (saltet og / eller røkt etter eget valg)
Kålrot
Meierismør
Salt, pepper og malt muskat

Slik gjør du:
Vann ut pinnekjøttet 1-2 døgn før damping.
Dekk bunnen av kjelen med to lag av mandelpotet med skallet på. (I stedet for rist eller pinner i bunnen av kjelen, og nei, de koker ikke i stykker)
Hell juleøl til det rekker opp til midten av potetene (kjøttet vil også slippe vann fra utvanningen.)
Legg kjøttet så tett du kan, oppå potetene. Gi alt et oppkok under lokk, sett gjerne noe tungt oppå lokket. Slå ned varmen og la pinnekjøttet dampe over lav varme i 3-4 timer.
Lag kålrotstappen av kålrot kokt i litt vann med litt smør i. Hell av smørvannet i en bolle og spe med det mens du moser, sammen med litt ekstra smør (under mosing kan smørvannet blandes/ erstattes med fløte, om du ønsker en mildere smak). Smak til med hvit pepper evt. litt malt muskat og salt
Serveres med mandelpotetene og kålrotstappe. Mandelpotetene blir guddommelige, og skulle det blir igjen rester av poteter og sky, er det suverent å bruke som base i en ertersuppe.
FORSLAG TIL ØL: Ringnes Juleøl Sterk, Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, E. C. Dahls Ramp Pale Ale eller Bolt IPA.

Juleølmarinert fiken med chili. (foto: Isidor Åstrøm)

Julebokk-marinert fiken med chili
(4 personer)
4 ferske fiken
1 fl Ringnes julebokk
1 rød chili med frø
1 dl sukker
1 kartong kremfløte
Litt sukker (evt vaniljesukker)

Ringnes julebokk
(foto: Ringnes)

Skjær et kryss i toppen på fikenene. Legg dem i en bolle sammen med 1 hel chili splittet på langs (behold frøene om du vil). Hell over 1 flaske julebokk eller annet sterkt, sødmefylt juleøl, la alt trekke 3-4 timer.
Ta ut fikenene og sil marinaden. Ha den avsilte marinaden over i en kjele sammen med 1 dl sukker og la det koke inn til den blir en tykk saus/sirup.
Fikenene legges i (smurt) ildfast form og lunes i stekeovnen i 5 minutter på 250 grader.
Pisk kremfløte sammen med litt sukker (evt vaniljesukker). Server de lune fikenene med pisket krem og lun ølsirup.
FORSLAG TIL ØL: temperert Ringnes Julebokk (!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..