Julemat og øl med Jørn Idar Kvig

Jørn Idar Kvig

-Først en liten presentasjon.
Jørn Idar er utdannet kokk med mange år i bransjen. Han starte bloggen «Høyt skum» og var med og starte «Ølportalen».
Han jobber nå hos Beer Enthusiast Norway, som han faktisk grunnla selv. På toppen av det hele har han flere ølbok-utgivelser bak seg, så han er utvilsomt rette mann til å komme med en anbefaling  av noe godt til julekvelden

-Mye av gleden av jul, er forberedelsene og det å glede seg til jul. Tradisjonelt var dette noe som startet allerede på sommeren og gikk godt utover høsten, mens man syltet, tørket, røkte og konserverte de beste råvarene for å nyte dem til jul. Og en av de tingene som gjør jul til jul er julekakene, de 7 sorter som skal bakes til jul. Smultring, peppernøtter, sirupssnipper, pepperkaker og så videre fyller skapene i de mange hjem, og disse fortjener en følge i glasset som matcher. Og dette gir en perfekt anledning til å starte en ny øltradisjon til jul.

-Julekakene konsumeres gjerne litt utpå kvelden, etter middag eller i sosiale lag. Og man tar ikke en haug og gnaffler i seg, man tar en og en som man bruker litt tid på å nyte. Så dette er noe man absolutt kan gjøre med øl også, forberede seg i god tid og passe på at det man drikker er såpass spesielt at man ikke bare trøkker det nedpå men at det er noe man gleder seg til.

-Det jeg gjør er at jeg har kjøpt tre av samme øl, rundt august/september. Dette er øl som er lagringsdyktige, gjerne i den mørkere enden av skalaen med sødme og kryddertoner som passer godt med disse kakene. Jeg setter disse bort i boden, og får en liten påminnelse hver gang jeg er inne om at dette er noe jeg gleder meg til, akkurat som julen selv. Når dagen endelig er der, tar jeg med en flaske og åpner den andektig, nyter hver sipp av en øl jeg har spart på for akkurat denne anledningen. Jeg lar det bli med den ene flasken, og lar de to andre stå til neste august/september, når jeg kjøper en ny. Denne setter jeg bak de to som allerede er i boden, mens jeg gleder meg til å åpne en flaske av ølet jeg nå har spart over et år til denne spesielle anledningen!
-Dagen kommer og nok en dag tar jeg med meg en flaske som nytes andektig. Året etter er det «same proccedure as every year», og på denne måten øker jeg gleden ved å nyte et øl som er ment akkurat for denne spesielle anledningen; julekaker.

-Om du trenger litt inspirasjon til småkaker du kan nyte til denne ølen, anbefaler jeg peppernøtter som du finner oppskriften på under. Den har blitt et fast inventar på vårt kakebord i juletiden, både smakfull og enkel å lage med en x-faktor i form av ølet man tilsetter deigen.
Og om du ikke har denne tålmodigheten til å spare ølet kan man selvfølgelig bare kjøpe et nytt øl hvert år, slik som f.eks en pastry stout, men da kan jeg garantere deg at opplevelsen langt fra blir like spesiell, selv om pepperrøttene er fantastiske.

Oppskrift peppernøtter med juleøl
Først publisert på Høyt Skum – www.hoytskum.com
Oppskriften tilsvarer ca 500 nøtter. Det høres mye ut, men er egentlig ikke det.

Nøgne Ø underlig jul.(dessverre ikke lenger i produksjon)

250 gr. sukker
125 gr. temperert smør
1 dl. pisket fløte
0,5 dl. juleøl (i mitt tilfelle Nøgne Ø Underlig Jul)
65 gr. lys sirup
65 gr. maltekstrakt
15 gr. bakepulver
5 gr. kvernet ingefær
5 gr. kanel
5 gr. kardemomme
2 gr. nykvernet pepper
5 gr. kardemomme
8 gr. kakaopulver
ca 0,5 kg hvetemel.

Dag 1:
Kjør smør og sukker sammen i en kjøkkenmaskin til den er lett og luftig, tilsett deretter fløten. Når denne smeten er homogen, tilsettes de andre ingrediensene med unntak av melet.

Tilsett så litt og litt mel, til deigen er så fast at den slipper bordflaten. Pass på at den ikke er for fast. Sett så deigen i kjøleskapet, helst over natten.

Dag 2:
Ta ut deigen i tynne, små pølser. Disse skjæres så ut i små stykker som igjen trilles ut til kuler. Disse legges på et stekebrett med bakepapir.

Forvarm en ovn på 180 grader, og stek peppernøttene i 12-15 minutter til de er lysebrune. Dette varierer veldig fra ovn til ovn, så pass på at de ikke blir for mørke da kan de bli bitre.
Pass på at de har godt med plass, de hever til dobbel størrelse.

Jørn Idars julenøtter 😉
(Foto fra hoytskum.com)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..