Stikkord

, , , , , , , , ,

Lørdag formiddag

Lørdag formiddag

Da var Bergen ølfestival 2015 vell overstått og som seg hør og bør er det er på tide med en liten oppsummering fra meg.
Dette er fjerde året det er ølfestival i Bergen, og festivalen er blitt større for hvert år.
I år kunne de stille med hele 35 bryggeri. I motsetning til de to andre store norske festivalene, Haandbryggeriets ølfestival i Drammen og Whats Brewing i Stavanger, er det i Bergen kun Norske bryggerier.

En av tingene som ikke var optimalt i fjor var plassen. Selv om de hadde bedre plass i Skostredet i forhold til de to første årene når de holdt til i et smau på Bryggen.
Dette året var det ny plass igjen; Bergenhus festning.

Slår av en prat med Espen Lothe

En prat med Espen Lothe

Jeg kom tidlig til festivalen på fredag, ca en halvtime etter åpning. Av erfaring er det lurt å være tidlig ute, en slipper eventuelle køer, og en får god tid å slå av en prat med bryggerienes ansatte.
Været fredagskvelden kan vel kalles skiftende, derfor var det godt å kunne trekke inn under paviljongene som var satt opp.

Men tilbake til arrangementet.
Det er tydelig å se at arrangørene begynner å få erfaring med å drive festivalen, flere av tingene som ikke fungerte optimalt i fjor var bedre dette året; mer border, eget spiseområde, flere toaletter o.s.v.
Bergen ølfestival arrangeres samtidig med matfestivalen, noe som gjør at det kommer besøkende som ellers ikke ville gått på en ølfestival. Dette er en av BØ fordeler; det er en folkelig festival. Her trengte man ikke være en ølekspert for å få utbytte av besøket. Alle bryggeriene stilte med dyktige ansatte som svarte på det som måtte komme av spørsmål, enten det var hjemmebryggere som ville vite maltsammensetningen til et øl, eller pilsdrikkere som lurte på hva en IPA var.
Dette året var det også lagt opp til andre, ølrelaterte aktiviteter.
Det var stander hvor det ble solgt bøker om øl, Vestbrygg demonstrert utstyr for hjemmebryggere og det var flere foredrag og presentasjoner av bryggerier.For mitt vedkommende strak dessverre ikke tiden til, så jeg fikk ikke med meg noen av disse foredragene…

Tomt hos Little Brother.

Tomt hos Little Brother.

Men det aller viktigste på en ølfestival er selvsagt øl.
I år var det stor spredning i hvilke bryggerier som deltok; fra de største, Ringnes, til de aller minste, som må være «Little Brother Brewing» fra Oslo som brygger batcher på 90 liter.
Noen øl bør vel kanskje også nevnes. Med over 300 forskjellige øl tilgjengelig blir det knallharde prioriteringer på hva som skal smakes.
Mye godt ble smakt, og her er noen av høydepunktene for min del.
Fersken IPA fra «EGO brygghus» var veldig fruktig og god IPA tilsatt store mengder fersken.
Qvart Gose fra «Qvart ølkompani«, en veldig frisk gose, med en behagelig og god syrlighet.
Æljen fra «Brygghuset Veholt» var en veldig smakfull og fersk Session IPA.

Oppsummeringen.
Som vanlig var det en veldig god stemning, hyggelige mennesker og godt øl.
Rent praktisk gikk arrangementet stort sett bra, selv om det midt på dagen på lørdag var tidvis ganske lange køer for å komme inn og for å kjøpe bonger. Men litt kø må man vel forvente med så stor pågang av folk.
For min egen del er det ingen tvil; jeg kommer tilbake neste år!

Så litt tall og fakta fra komiteen: 6 300 var innom på fredagen og 15 100 på lørdag. (!)
Topplisten over de som solgte flest smaksprøver:
-Lysefjorden mikrobryggeri.
-7 Fjell bryggeri.
-Kinn bryggeri.
-Ægir bryggeri.
-Voss bryggeri.
-Grünerløkka Brygghus.
-Nøisom Craft Beer.
-Northern & Co.
-Nøgne Ø.
-Klostergården Håndbryggeri.

Skål!

Skål!

Advertisements