Hjemmebryggeren; Øyvind Thomassen, Skjold picobryggeri.

Øyvind Thomassen

Først en liten presentasjon hvem er du?
Jeg heter Øyvind Thomassen, er 39 år, og jobber som psykiatrisk sykepleier. Opprinnelig fra Karmøy, men bosatt i Bergen. Der bor jeg sammen med min samboer og to flotte døtre. Ivrig på Instagram, der jeg deler bilder fra bryggeriet under profilen Skjold_picobryggeri. 

Logo

Hvordan startet interessen før øl og for hjemmbrygging?
-Interessen for håndverksøl startet vel egentlig når jeg flyttet til Bergen som student, og oppdaget at det fantes mye mer enn pils på barmenyen. Kan fremdeles huske min første IPA, en Ægir IPA, da jeg sjokkartet forsto at øl faktisk kunne smake så utrolig annerledes og godt, en det jeg var vandt til.
Men det gikk noen år før en fedrelandsk kamerat av meg ble lei av norske ølpriser, og begynte å brygge hos sin svoger. Etter en stund inviterte han meg på bryggekveld. Dette var tilbake i 2015 og ølet vi laget ble så som så, men jeg ble totalt hektet på brygging fra første stund. Og som den utstyrsfreeken jeg er, var veien kort til egen brygger og gjæringstanker.. Etter det har det blitt snart 100 brygg med forskjellige ølstiler. Det ølet jeg brygger mest av er vel IPA og APA’s, og en og annen Stout innimellom.

Hva er det som gjør at hjemmebrygging er så spennende?
-For meg er det at det finnes så mange måte å lage en god øl på. Ved å eksperimentere med ingredienser, gjær og metoder i forskjellige ølstiler, gir det helt unike øl som ingen har laget før. Ingenting er som den følelsen en får, når du tapper en øl , og den smaker så godt at nesten ikke kan tro at en har laget det selv😂
Jeg liker å lage samme oppskrift over flere brygg, men fintuner deler av oppskriften fra gang til gang. Enten ved å variere mengde ingredienser, eller eksempelvis å bytte til andre gjærstammer.
Andre ting som gjør det morsomt er jeg kan implementere andre interesser som fotografering, til bilder på Instagram, og Photoshop til designing av etiketter til boksene.

Brygger du alene eller flere?
-I begynnelsen brygget jeg med min nevnte kamerat, men fant fort ut at det var vanskelig å finne tid til å brygge sammen. Jeg jobber til vanlig i turnus, slik at det for meg var ofte best å brygge på formiddagen. Det førte til at jeg kjøpte brygger, og laget meg eget bryggerom hjemme. Vi møtes fremdeles av og til og brygger spesielle øl, der vi lager oppskriftene sammen. Siste brygg var en Belgisk trippel som ble veldig god.

-Skjold the Elder

Blant dine egne brygg; hvilket er ditt favorittbrygg?
-Om jeg skal plukke ut en favoritt så må det være klonen av Pliny the elder fra Russian river. Har til gode å snake orginalen, men denne West Cost eller old school IPA´en som ungdommen kaller det, passer min gane heilt perfekt. Dette er en oppskrift fra 90-tallet, som jeg har modernisert den litt med å tone ned bitterhet og redusert noe av karamellmalten. Men dette gir en øl med nydelig avrundet bitterhet. Den har mye smak fra malten, som balanserer seg perfekt opp mot sitrus og furu fra humlene.. Denne faller jeg alltid tilbake til når jeg er mettet av hoppy APA`s..

Hva liker du best blant kjøpeøl?
-Kan vel ikke plukke ut en favoritt, men kjøper nesten utelukkende fra norske bryggerier. Dels for at det finnes mye spennende og godt øl der ute, og fordi at de ølstilene jeg liker er best ferske. Jeg digger 7 fjells tilnærming, med å legge oppskriften med QR-kode på boksene. Kjøper mye fra de som inspirasjon til egne brygg.

Har du deltatt i konkurranser med ølet ditt, og hvordan gikk det?
-Har ikke per nå deltatt i noen konkurranser, men er invitert til en hjemmebryggerkonkurranse her i Bergen nå i sommer. Der 12 hjemmebryggere stiller med forskjellige øl, og venner av venner kommer for å smake. Det er ventet opp mot 150 gjester, så det er noe jeg gleder meg veldig til. Her håper jeg at Skjoldy the Elder (Pliny klone) kommer til å skinne her:)

Brewtools 80

Hvilket utstyr brygger du på og hvor ofte blir brygging ?
-Jeg brygger på en BrewTools 80, der jeg kan brygge små og store bacher alt etter behov. Jeg prøver å brygge så ofte som jeg kan, så det blir 2-3 brygg i måneden. Konsumet er nok ikke like stort, så det deles ut mye til venner og kjente. Naboene er heller ikke så vanskelig å be 🙂 Den siste investeringen er en boksmaskin, som gjør det enda enklere å ta med øl til andre som vil smake.

Hvilke planer har du for fremtiden når det gjelder bryggingen?
-En ting er sikkert, og det er at brygging skal forbli en hobby. Har ingen ambisjoner om å lage eget bryggeri. Jeg føler at jeg har god kontroll på det grunnleggende prinsippene innenfor brygging. Så planene for fremtiden er å perfeksjonere teknikker og lære mer fra andre bryggere og litteratur. Utover det så vil jeg at dette skal bli en fantastisk hobby i flere år fremover 🙂

Avslutningsvis; Har du råd til ferske bryggere eller noen som vurderer å begynne med hjemmebrygging?
-Føler vel egentlig at det meste av råd er nevnt av andre bryggere i tidligere portretter. Men er det en ting så vil jeg egentlig bare anbefale folk å forsøke å møte andre bryggere å dele erfaringer og øl med 😀. Internett med facebook og Instagram har for meg vært helt helt fantastisk arena for å treffe nye venner med samme lidenskap for brygging. Jeg er med i en gruppe med hjemmebryggere på messenger fra hele Norge, som jeg er i dagelig kontakt med.

Husk også å følge Skjold picobryggeri på Facebook , instagram og Youtube!

Instagrambilder

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..