Oppsummering; What’s brewing 2014

Da var nok en ølfestival til endes og det er på tide med en liten oppsummering.

 What's Brewing .
What’s Brewing .

What’s brewing er altså en festival som er ny av året. Bak den står folk fra Lervig Aktiebryggeri og reklamebyrået «Melvær og Lien».

Arrangement gikk av stabelen på Tou scene, en bygning som tidligere huset Tou bryggeri, så da var den historiske rammen satt.
Festivalen har fått mye ekstra PR grunnet Bevillingsseksjonen i Stavanger Kommunes litt strenge håndheving av loven. De har ikke fått lov å informere om hvilke bryggerier som kommer eller hva de har med seg av øl. Under festivalen fikk bryggeriene faktisk beskjed om å dekke over logoene sine, noe som førte til mange bryggere med tape på t-skjortene, et relativ latterlig og småflaut syn.

LoverBeer, kjenninger fra  Italia.
LoverBeer, kjenninger fra Italia.

Men listen over deltagende bryggerier var ikke mindre enn imponerende!
I tillegg til mange av de beste norske bryggeriene var det også en imponerende samling fra det store utland: Noen er godt kjente fra før som Mikkeller fra Danmark og Loverbeer fra Italia, ett bryggeri som flere har hatt gleden av å treffe på Haandbryggeriets ølfestival de siste 3 årene. I tillegg var det mulig å treffe nye og, for de fleste, ukjente bryggerier som for eksempel «Põhjala Brewery» fra Estland. Sistnevnte hadde med en porter som de hadde brygget med Lervig. De hadde også festivalen eneste øl med gresskar etter det jeg klarte å se…

Gresskarøl fra Estland
Gresskarøl fra Estland

Det var mange nye og spennende øl og prøve på festivalen. Mange av de utenlandske bryggeriene er ikke i distribusjon i
Norge, og de kjente bryggeriene hadde med seg nye øl som «7 Sorter» fra 7 Fjell, «Kriek of Telemark (2014)» fra Nøgne Ø, «Solsnu» fra Kinn og mange, mange flere.

I tillegg til den vanlige smakingen var det også lagt opp til lanseringer på «Loftet».
På fredagen var det «mørke krefter» i sving når lervig og Surly kunne presentere en black ale brygget med det norske metalbandet «1349». Ølet har selvsagt fått navnet «1349» og holder 13,49% 😉

Gahr, Hugo og Stian
Gahr, Hugo og Stian

På lørdag ble det kåret vinner av hjemmebryggerkonkurransen, lansert en øl brygget med «Evil Twin» og det ble holdt et lite foredrag av Gahr Smith-Gahrsen (7Fjell), Hugo Ivan Hatland (Godtiglasset.no) som sammen har skrevet boken ”Den norske ølrevolusjonen”.
For å avslutte kveldene ble det også holdt konserter med flere band.

Å oppsummere en slik festival med noen få ord er ikke en lett oppgave; mye godt øl, mye hyggelige folk og en fantastisk god stemning!
Det er også hyggelig og se at slike festivaler ikke lenger er forbeholdt oss menn mellom 30 og 50. En stadig større andel av besøkende er damer, og aldersmessig er spredningen også større. Når Stavanger Aftenblad omtaler festivalen som et

Mye folk, lite kø
Mye folk, lite kø

«Dannet herreselskap» er det tydelig at journalisten ikke har vært tilstede på noen ølfestival tidligere.
Om jeg skal trekke frem noe få øl som utmerket seg må vel følgende nevnes; «Kriek of Telemark» fra Nøgne Ø, en nydelig surøl med mye kirsebær. (Omtale av 2013 utgave finnes her). All in Brewings «RLGK 10517 Celebration Stout» bør også nevnes, en aldeles herlig imperial stout på 12%. Et annet norsk øl som bør nevnes er Voss bryggeris «Ut på tur» en veldig spennende øl som virkelig smaker av norsk natur.
Listen over gode øl var lang og enda lengre var den over øl jeg ikke fikk prøvd.

Mike fra Lervig og Frost fra "1349"
Mike fra Lervig og Frost fra «1349»

Etter at tappingen var avsluttet på lørdag tok jeg en runde og snakket med både publikum og folk fra de forskjellige bryggeriene. Jeg skal unngå å ramse opp alle kommentarene her, dels fordi mine notater så sent på kvelden blir litt i overkant vanskelige å tyde, og dels fordi alle sa mer eller mindre det samme; en veldig bra festival. Dette er en festival jeg, og alle andre jeg spurte, absolutt vil dra tilbake til neste år.

Som en avslutningskommentar vil jeg sitere Gahr Smith-Gahrsen fra 7 Fjell bryggeri; «Dette var jævlig bra».
Kunne ikke sagt det bedre selv!
Takk for en fantastisk festival, håper vi sees til neste år!

Ølportalen er kåret til "Årets ølhund", her representert ved 2 av dem, Sammy og Tommy.
Ølportalen er kåret til «Årets ølhund», her representert ved 2 av dem, Sammy og Tommy.

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..