Ølflaske eller ølboks?

Ølbokser fra de store bryggeriene.
Ølbokser fra de store bryggeriene.

Oppdatering, januar 2016.
Etter at dette innlegget ble skrevet har det kommet en stor oppdatering. Ægir innstalerer egen tappelinje for bokser, og fra 1. Mai i år vil alle deres butikkøl og IPAen komme i boks!
Nøgne Ø har også kommet med sin «Inferial stout», en alkoholfri stout, på boks.
«Hoppy Joe» fra Lervig er også kommet på boks, selv om butikkjedene foreløbig har vært tilbakeholdne med å ta den inn..

På vinmonopolets første slipp i 2015 hadde BrewDogs Punk IPA og Sierra Nevadas Pale Ale en ting felles. De kom i boks.

Går man til ølhyllen på vinmonopolet ser man fort at det aller meste fra utlandet, og alt fra Norge, kommer i flasker.
Blant butikkøl er situasjonen en litt annen. Det aller meste fra de store og mellomstore bryggeriene ( Ringnes, Hansa, Aass og Mack ) kommer i boks.
Når det gjelder håndverksbryggeriene er det kun Lervig Aktiebryggeri fra Stavanger som tapper noen av sine øl på boks.

Ølboksens historie.

De aller første...
De aller første…

Allerede i 1935 kom første øl i boks. Dette var Kruger Cream ale fra USA.
I Norge begynte de store bryggeriene overgangen til ølbokser på nittitallet, og det blir stadig færre flasker og se fra disse.
I følge tall fra Bryggeri- og drikkevareforeningen, BROD, ble det det fra Des. 2013 til Nov. 2014 solgt 238 mill. liter øl i Norge. Dette var en økning på 2,5% i forhold til forrige 12 måneders periode. Av dette var 31,4 mill i flasker, en nedgang på over 11%. Når det gjelder bokser ble det solgt 167 mill. liter, en økning på 6%

Så hva er fordelen med boks?
-Tett: To av ølets verste fiender Lys og oksygen. Her har bokser en fordel sammenlignet med flasker. Selv mørke flasker vil slippe inn noe lys mens bokser er helt lys og lufttette.
-Vekt. Vekten er også en ting som taler til boksens fordel; en tom boks på 0,33l. veier i underkant av 20 gram, en flaske i samme størrelse veier over 10 ganger mer. (For å ta et lite tankeeksperiment; Et bryggeri som produserer 1 million liter i året og taper alt på 0,33l. bokser. Vekten av disse vil være 600 tonn mindre en hvis de ville brukt flasker…)
-Form. Boksens form gjør den mye enklere å stable og tar dermed mye mindre plass ved oppbevaring, man slipper å bruke kasser o.l.
-Etiketter. Boksene kommer ferdig merker og man trenger derfor ikke egne etikettmaskiner.

Det mest brukte argumentet mot bokser er at det blir metallsmak av ølet. Uten å ha data på dette, vil jeg tro et dette kun vil være merkbart dersom man drikker rett fra boksen, noe som vil føre til at munnen er i kontakt med yttersiden av boksen.
Mange har hatt sammenligningstester for å sjekke om det er mulig å kjenne forskjell på på aluminium og glassemballasje, som f. eks. nettstedet Drinkcraftbeer.com. Konklusjonene er stort sett at man ikke kan kjenne noen forskjell.
Om noen ønsker å prøve selv kan de f. eks. ta en blindtest av Lucky Jack fra Lervig, som finnes i både glass og flaske.

Dale's pale ale
Dale’s pale ale

Boks i USA og Storbritannia.
Oskar Blues Brewery var første håndverksbryggeri i USA som begynte med bokser. I 2002 tappet de «Dale’s Pale ale» på boks, og mange har nå fulgt etter.
Camden Town var i 2013 det første Britiske bryggeriet med tappelinje for bokser, mens Beavertown og Forupure fikk dette i 2014.

Boks i Norge.
I Norge har som sagt industribryggeriene i all hovedsak gått over til boks, men når det gjelder håndverksbryggeriene er det i skrivende stund kun Lervig som har noen av sine produkter i boks, mens de andre bryggeriene er noe avventende.
På spørsmål om de har planer om å begynne med bokser svarer de norske bryggeriene som følger:

7 Fjell v/ Jens Eikeseth
Vi vil ha boks! Ypperlig med hensyn til produktkvalitet, men markedet er ikke helt klart for håndverksøl på boks..
Satser på å ha en bokslinje klar til Q2 2016 😉

Kinn Bryggeri v/ Thomas Hovlandsvåg
Med et slagord som «Vi gjer det på gamlemåten» samt den litt «old-world» profilen vi ønsker å ha, synes vi at flasker tar innersvingen på bokser reint estetisk. Det ville føles litt feil å selge våre øl på boks – i mine auger. Når det er sagt, så ser vi også at fleire anerkjente og gode bryggeri i desse dager går over til boks-formatet. Vi følger med, og så får vi se litt kva som skjer i framtida.
Noe som vi vet skjer (rettere sagt, har skjedd) er at vi vil gå over til 33cl flasker for noen av våre øl. Hvilke er ikke helt bestemt for øyeblikket. De store flaskene har vært og skal fortsette å være en stor del av vår profil, så vi vil være veldig forsiktig med hva vi gjør her. Svarthumle (Black IPA) er tilgjengelig i BU, og neste batch av Bøvelen vil også bli brygget på 33cl

Ægir Bryggeri , Evan Lewis
Bokser er eit heilt fantastisk måte å tappe øl på etter mi meining med mange fordeler ovenfor flasker. Vi diskutere om det kan vere noko for oss og er positiv til ideen, men har ikkje tatt noko beslutning. Ølportalen spurde meg om akkurat dette for eit par år tilbake, og her er sitatet:
På Ægir Bryggeri i Flåm har de ingen konkrete planer om å tappe på boks, men holder absolutt muligheten åpen.
– Eg har ikkje noko umiddelbare planer om å tappe på boks, men har tenkt tanken og har moglegheit til å gjere det hjå andre med bokslinje skulle det bli aktuelt. Bokser er ein super emballasje til øl, med lavt opptak av luft i tappeprosessen og ingen moglegheit for lys til å skade ølet. I tillegg er dei lett i vekt og lett å gjennvinne, og kan brukast i stadar der flasker ikkje passar – camping, båt, rundt bassenga, osv, forteller Lewis.
– Det er mogleg at nokre folk framleis forbinde boksøl med billig øl, men denne har endre seg totalt i USA, og det kjem til å skjer her i Noreg og etter kvart at fleire mindre bryggeri bruker bokser. Lervig med Lucky Jack er eit godt eksempel, sier Ægir-gründeren.
Dette er framleis ganske korrekt, men eg trur om vi skulle starte med nokre produkter på boks er det større sannsynlegheit for å investere i eigen bokslinje enn det var for to år tilbake.

Lucky Jack på boks.
Lucky Jack på boks.

Lervig Aktiebryggeri v/ Morten Robberstad
Vi har allerede både Lucky Jack og Johnny Low på boks utenom pils, jule- og sommerøl. Vi har ønsker om å få mer på boks men utfordringen er at produsentene av bokser krever veldig stort antall bokser. Vi tror veldig på dette.

Nøgne Ø v/ Kjetil Jikiun
Det er helt klart at aluminiumsemballasje er fremtiden for øl.
Aluminium er best for miljøet, og for ølet, og for forbrukeren.
Det er ingen tvil om at alle våre produkter kommer på aluminiumsemballasje. Men om dette skjer om 2 eller 20 år har vi ikke besluttet.
Vi holder på å utarbeide en strategi for dette, men arbeidet har bare så vidt startet, så det er alt for tidlig å kunne antyde i hvilken retning dette bærer.

Holdningen til øl i boks blant bryggeriene kan vel kalles for » positiv men avventende.»

Asian pale ale
Asian pale ale Bilde fra Høytskum

Etter at dette ble skrevet har Nøgne Ø informert om at deres «Asian pale ale» vil komme på boks til sommeren. Jeg vil tro tappingen vil skje hos CB i Kristiandsand som, i likhet med Nøgne Ø, er eid av Hansa Borg.
Dermed vil Nøgne Ø bli det neste bryggeriet som kommer med ølbokser. Når de andre følger etter vil tiden vise.

 

 

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..